tuzni nismo nikome potrebni 820

Tužni nismo nikome potrebni

Ne zamerajte svojim prijateljima

Čak i kada možemo da se pohvalimo da smo okruženi pravim prijateljima, dođe momenat da se osetimo toliko usamljeno da pomislimo kako niko i ništa ne može da nam pomogne. Povlačimo se u sebe, a svakodnevne obaveze nam teško padaju. Malo šta nam pruža osećaj zadovoljstva.

Istina je da niko ne može da nam pomogne osim nas samih. Veliki broj ljudi brine probleme koji nisu njihovi, koji su im nametnuti. Ako samo malo razmislimo, shvatićemo da smo mnoge brige prisvojili bez potrebe. U najveću zamku upadamo kada je porodica u pitanju.

Porodične brige, kako samo ime kaže, pada na sve članove, bez obzira što je samo jedan kriv za nastalu nedaću. Iako je sigurno da porodica treba da ostane zajedno, i u dobru i u zlu, takođe je istina da ukoliko se problem javi iz bahatosti jednog od odraslih članova, ostali moraju učiniti onoliko koliko je u njihovoj moći. Iako, će srce svakom od nas reći da je potrebno da sve probleme delimo, ipak ne smemo prelaziti svoje mogućnosti, posebno ako nailazimo na nezahvalnost i nebrigu ostalih članova i ako se greška već dešavala u prošlosti.

U detinjstvu i ranoj mladosti, probleme smo bolovali sa prijateljima.Razlog je za sve nas bio isti i ogledao se u neuzvraćenim ljubavima, nerazumevanju roditelja, lošim ocenama, pogrešnim fakultetima… Posle toga suočavamo se sa ozbiljnijim problemima.

Kao formirane ličnosti, našu patnju čuvamo od šire javnosti. Kako su neki prijatelji u braku, a neki možda proširuju porodicu, dođe trenutak da nemamo kome da se obratimo. Ipak, koliko god bilo bolno za naše trenutno stanje, ovakva pojava je normalna. Ono što je neophodno da uradimo u tom trenutku jeste da to i prihvatimo i time izbegnemo misao da smo, iz nekog posebnog razloga, napušteni od svih. Ono što nam se dešava jeste ulazak u svet odraslih.

Posvetite se sebi i suočite sa sobom bez straha. U tom periodu, potrebno je da imate mir. Ono što vam najmanje treba, jeste gomilanje porodičnih problema u kojima ne možete da učinite gotovo ništa osim da ih bolujete. Potrebno vam je i podrška okoline u smislu da poštuju vašu potrebu da se osamite, kao i činjenicu da ste ćutljiviji u poslednje vreme. Nikako ne smete da terate sebe da se zbog drugih ponašate kao da je sve u redu.

Ne uzimajte prijateljima za zlo, jer su trenutno okrenuti sebi. Period oko tridesete, kada svako stvara svoju porodicu, jeste vreme kada smo usamljeniji. Zato ne patite već uzmite stvar u svoje ruke i naučite da živite sa sobom i svim što vam se dešava.

Kada ste u problemu koji vas čini depresivnim, koji uništava vaš dan, ne odbijajte da izlazite sa ljudima koji vam prijaju, odnosno, bar pokušajte. Ukoliko se odlučite da veče provedete van kuće, o onda vam se pojavi želja da se ipak povučete, slobodno to i učinite.

Vodite računa o sebi i razbistrite svoje misli. Ako nemate sa kim da razgovarate, onda potražite knjige na temu o aktuelnom problemu. Za vešto snalaženje u svetu odraslih, prihvatite da ste sami čak i onda kada ste sa drugima! Posle toga dolaze kvalitetnija druženja i nova, lepša strana života!

foto: zirconicusso at FreeDigitalPhotos.net