Unicef portali4

„Od igre se raste kao od spanaća“ vebinar UNICEF onlajn škole roditeljstva

UNICEF u Srbiji pokreće onlajn školu roditeljstva – serijal vebinara i onlajn razgovora sa roditeljima o ključnim temama roditeljstva i odrastanja malog deteta. 

Prvi vebinar za roditelje na temu „Od igre se raste kao od spanaća“ će se održati 1. jula 2021. godine, s početkom u 18. časova i trajaće 90 minuta.

Svi zainteresovani mogu da prate vebinar putem YouTube kanala i Facebook straniceUNICEF Srbija.

Učesnice su:
Nevenka Žegarac, profesorka na Fakultetu političkih nauka, Odeljenje za socijalni rad i socijalnu politiku Univerziteta u Beogradu
Jelena Branković, psihološkinja i koordinatorka Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima Harmonija u Novom Sadu
Milena Kostić, mama petoro dece i autorka bloga ~Mama iz magareće klupe~ iz Novog Sada  

Prvi vebinar je posvećen vrednostima i prednostima zajedničke igre sa decom kroz dnevne rutine, dok će predstojeći vebinari obraditi teme kao što su: ljubav i povezanost deteta i roditelja, kako se razvija dečiji mozak, kako prvi dani života boje odrastanje i život deteta, kako da I tata i mama budu jednaki u roditeljstvu, kako se nositi sa roditeljskim stresom, kako čuvamo roditelje i negujemo roditeljstvo, igra kao saveznik u vaspitanju dece, i slične teme koje roditelji predlože.

Škola roditeljstva se  pokreće u okviru  Programa podrške podsticajnom roditeljstvu kroz igru, koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije, uz podršku LEGO Fondacije.

Jedno od osnovnih polazišta ovog programa je da je samo osnažen i podržan roditelj spreman i spretan za sve ono što su pretpostavke i preduslovi podsticajnog roditeljstva. Kako bi se odgovorilo na novonastale prioritete u našoj zemlji, ovaj program smešta u fokus intervencije i brigu o mentalnom zdravlju i emocionalne dobrobiti roditelja. Poseban naglasak je na moći igre i jačanja roditeljske responzivnosti, odnosno sposobnosti roditelja da na najbolji način odgovore na potrebe dece i da stvaraju prilike za ostvarenje razvojnih potencijala deteta.

Na vebinaru će biti obezbeđen prevod na srpski znakovni jezik.