promena

Da li vam govore da ste se promenili?

Osećate da ste ostali bez ijednog prijatelja, a zaboravili ste šta znači provod, svirka, bezbrižnost i san?

Istina je da ste došli u svet odraslih. Dobili ste i odgovor na svoje pitanje zbog čega su vam stariji govorili da ne žurite da odrastete. Čućete od drugih da ste se promenili, a i sami ćete govoriti da ni oni nisu isti.

Kada počnete da brinete o egzistenciji, pokušavate na sve načine da učvrstite svoju sadašnjost i stvorite više vremena za život, a ne samo za rad. Zbog toga jedan period života može da prođe bez druženja, izlazaka i dovoljno sna. Ne bi trebalo da se iznenadite ako od drugih čujete da ste se promenili.

Nikada vas neće osuditi ljudi koji shvataju kakvim promenama se čovek izlaže dok kroji svoje parče neba. Posebno će na vašoj strani biti mlade mame i tate, kojima je dete donelo ogromnu promenu.

“Slobodnjacima” ćete veoma nedostajati. Oni će biti najstrožiji prema vama. Mogu čak i da se udalje, a vaše obaveze shvate kao izgovore i nedostatak želje da provodite vreme u njihovom društvu.

Ukoliko od svojih bližnjih čujete da ste se promenili i da to loše utiče na vaš odnos, otvoreno porazgovarajte. Bitno je da vam kažu u čemu se ogledaju vaše  promene, pa svaku i objasnite.

Ako su odlučili da vam ne veruju i čvrsto se drže svog uverenja, sve što izgovorite zvučaće kao laž. Može da se desi da ni sami ne poverujete u ono što govorite. Moguće je da osetite i stid, jer ste došli u situaciju onih koje ste kritikovali rečima „Da li je moguće da nemaš vremena ni poruku da pošalješ?“, pa samim tim da budete neuverljivi u svojim objašnjenjima.

Nove situacije zahtevaju i nove nas. Ipak, um mora da ostane snažan pun želje i volje da sačuvamo prave vrednosti – ljubav i prijateljstvo.

Ako ne postoji mogućnost da dragoj osobi objasnite situaciju u kojoj se nalazite, pustite da vreme učini svoje. Uskoro će i ona postati promenjena, a ako je već to prošla, onda će se obradovati trenutku kada ćete i vi ponovo moći da oslobodite dete u sebi i uživate u zajedničkom vremenu.

Svoju promenu i kritiku drugih ne shvatajte dramatično, već kao normalan put do ostvarenja sopstvenog cilja.

foto: freedigitalphotos.net