ID 10035364

Šta sve ruši vezu i stvara strahove?

Ljubav pravi čuda, ako je ne uništimo

Zaljubljeni ne razmišljaju više o sebi, već o sebi sa partnerom. Svi neuspesi mogu da proisteknu upravo iz ličnog neostvarenja, zatrpavanjem prirodne samoće zamenicom ’’mi’’ .  U zaljubljenosti sve je lakše, lebdimo. Ne dotiču nas svakodnevni problemi, nema svesnih teškoća. Kada stvari kreću po zlu?

Dešava se da zaljubljenost ne pređe u ljubav već u strah od gubitka. U tom slučaju ljubav ne može čak ni da proviri.  Ovu emociju, koja dolazi posle zaljubljenosti,  treba da shvatimo kao pojavu sunca posle oluje. I u njoj ima vetra, nekad jačeg, nekad slabijeg, ali je osećaj toplote, vedrine, mnogo postojaniji, mirniji, moćniji. Umesto da svako plovi i prati emotivni tok, mnogi u trenutku između zaljubljenosti i ljubavi,  ugroze vezu …

Negativna iskrenost! Istina je da je laž ponekad dobra, baš kao i prećutkivanje. Iskrenost o ličnim problemima, može da bude veoma loša. Čovek je u stanju da kaže ‘’volim te ali nisam zaljubljen/a, jer to već godinama ne mogu, ‘’moguće je da te ostavim posle seksa, jer mi se to redovno dešava kada mi se neko toliko sviđa’’…  Ovakvi problemi su sastavni deo sadašnjice, a zovu se ‘’strah od emocije’’ ili možda ‘’potpuna  onesposobljenost da osećamo’’. Svoje strahove u tom slučaju prebacujemo na partnera i dolazi do veze između dvoje prestravljenih ljudi.

Poruke su postale ređe. Pa šta? Kada smo zaljubljeni želimo da svaki trenutak u kojem smo razdvojeni nadomestimo SMS-om, pa šaljemo svaku svoju misao. To je i normalno jer želimo da postanemo što bliži, da nas partner potpuno prihvati. Vremenom, kada smo sigurni da nam je emocija uzvraćena i kada je nastupila ljubav, osećanja nisu više toliko napeta i neobuzdana. Druga strana  može to da protumači kao prestanak interesovanja. Istina je da su poruke ređe, jer se bolje poznajemo i partner nam nije više neko koga moramo da ispitujemo o svemu. Dobro  znamo njegov dan,  šta radi u određenom trenutku.

Kada je emocija stabilizovana, ljudi mogu da rade i druge stvari, posvete se karijeri, hobiju…. U zaljubljenosti još uvek vlada haos i neizvesnost, zato sav trud i životno vreme ulažemo u dobijanju potvrde da emocija postoji.  U ljubavi smo mnogo mirniji i sigurniji. Zbog toga postoji dovoljno vremena za sve naše aktivnosi, kao i zajedničke i zasebne prijatelje.

Žene ne smeju da mole za ljubav,  da se pretvaraju u očajne i nezaštićene, a muškarci da glume hladne i nezinteresovane. Slika u kojoj je žena uvek povređena , a muškarac gotovo uvek surov, previše je prisutna. Nekad namerno plačemo i odbacujemo nekoga, da bismo ga dobili. Ipak manipulacija nije ljubav, pa čak i ako ostvarite svoj cilj dobijate večnu igru koja će vas kad-tad umoriti. Ljubav još uvek, nažalost, funkcioniše po principu odbijanja, ali ako niste jedni od tih koji moraju da budu zavarani da bi voleli, birajte sebi slične i odbacite sve druge.

Postoje glumci i među ženama i među muškarcima. Foliranti, šminkeri, trenutni likovi nesposobni za zahtevnije uloge. Oni dođu, odu, kruže oko vas kao lešinari, ali sem što su dobri lovci, nemaju veliku vrednost. Uzimaju šta im treba u trenutku i  odlaze. Oni postoje, zato nemojte mnogo da se iznenadite i rastužite kada odu od vas bez ukazivanja naročite pažnje. Oni sugurno ruše svaku vezu i nisu vredni vaše patnje.

Uvek se zaljubljujemo u svoju želju, potrebu, sliku o odnosu. Ako osećate da vaš život zavisi od partnera i da bez njega ne biste znali kako dalje, shvatite da taj osećaj ima veze samo sa vama. Ako imate veliku potrebu da budete u odnosu, može da se desi da nesvesno počnete da pritiskate partnera, jer imate strah od gubitka. Ovo može da bude razlog raskida.

Oba pola moraju da prestanu očajnički da traže ljubav. Žene bi trebalo da prestanu da teže samo ka spoljašnjem savršenstvu, već da grade svoj duh, stav i da tako biraju svoju drugu polovinu. Muškarci moraju da prestanu da  misle da je sav ljubavni smisao u osvajanju žene i da nakon toga prestaje njihov trud. Takođe, novac, auto, nije ono što osvaja damu, već intelekt, privrženost, osećaj za žensko telo, ali i dušu. Razumevanje i poštovanje su na prvom mestu ako želite da budete uspešni ljubavnici.

Potrebno je da razmenjujemo reči, radimo na zajedničkim trenucima darujući jedno drugom svoj duh, želju, znanje… Ljubav se ne podrazumeva. Samo jedan sekund je dovoljan da svako ugleda neke druge oči, ukoliko se ne ponašate korektno i ne radite na svojoj emociji i sposobnosti da volite i cenite osobu pored vas.

Uvek radite na lepoj reči, zajedničkom vremenu i samopouzdanju!

foto: photostock at FreeDigitalPhotos.net