Najbolji parkovi za uživanje

Očuvanje zelenih površina je od izuzetne važnosti za životnu sredinu i za dolazak budućih generacija. Okruženi betonom, zgradama, bukom, zagađenim vazduhom, spas i utočište od gradskog ludila svi će pronaći u mirnim i ušuškanim parkovima. Šetnja, trčanje, vožnja biciklom, piknik samo su neke od mogućnosti koje vam parkovi nesebično nude, a vaše je da prigrlite ono što vam se najviše dopada u datom trenutku.

Kažemo, ima ih na hiljade i svaki park je jedinstven na svoj način, mi smo ovoga puta odabrali sledeće parkove.

Park Guelj u Barseloni

Ovaj park je projektovao katalonski arhitekta Antonio Gaudi od 1900. do 1914. godine i nalazi se na samom brdu El Marmel u Barseloni. U parku se nalazi Gaudijeva kuća u kojoj je poznati umetnik živeo. Jedinstven je po predivnim građevinama, mozaicima, fontanama, pećinama. Park je napravljen da posetioci uživaju u miru i tišini dok im pogled sa najviše tačke puca na Barselonu.

Ueno park u Tokiju

Neko je rekao da je u Japanu sve tako lepo, a parkovi su najlepši. Ueno park je smešten u centralnom Tokiju i smatra se za jednim od najlepših u čitavom Japanu. Njega krase preko hiljade stabala trešnji koje cvetaju krajem marta i početkom aprila. U ovom parku su smešteni Nacionalni muzej, Tokijski muzej umetnosti, Narodni muzej nauke, Zoološki vrt, nekoliko hramova od istorijskog značaja.

Vrt pomorandži u Rimu

Predivan i miran park poznat kao Parco Savello pruža fantastičan pogled na spomenike, kupole i krovova Rima. U ovom malom ušuškanom parku leti se često izvode predstave u kojima gledaoci mogu da uživaju uz miris obližnjeg cveća.

Kings park u Pertu

Svakako ne mali park, Kings park se proteže na preko hiljadu hektara zelene površine u Pertu u Australiji. Ovaj park je u prošlosti bio prvi gradski park. Danas, ovo je mesto na kome se okupljaju sve generacije počev od dece, tinejdžera preko studenata do penzionera koji uživaju u prirodi i pogledu na Pert.

Stadtpark u Beču

Gradski park je idealan za sve one koji žele da šmugnu od gužve i odmore se u istinskom miru i zelenilu. U ovom parku su smešteni spomenici Franca Šuberta, Franca Lehara i mnogih drugih. Stadtpark je prvi javni park u Beču otvoren 1862. godine. Cvetne aleje, livade, veliki ribnjak na sredini parka čine savršeno mesto za uživanje.

foto: Gradski park u Beču – Dragana Jovanović