ID 10034284

Realne i virtuelne ljubavi

Ljubavne veze pune nesuglasica, nerazumevanja, nemira, svađa… veliko su opterećenje čak i za okolinu. Za zdravu vezu, punu ljubavi i poštovanja, potrebno je da radimo na sebi i budemo odgovorni za svoje postupke. Međutim, umesto toga, bežimo u virtuelni svet i veze.

Danas veoma malo radimo na svojoj sposobnosti da volimo i sreću tražimo u drugima. Radost nam pričinjavaju fejsbuk flertovi, lajkovi, čak mnogo više od nečije pažnje uživo. U stanju smo danima da čekamo znak osobe da je svesna našeg postojanja na njenoj listi prijatelja, umesto da reagujemo i pozovemo je na sastanak.

Emotivni život nam je sačinjen od slika i laskavih reči na ekranu i kada imamo vezu. Mnogi parovi ne umeju da uživaju u realnom odnosu, niti da se opuste u prirodi i provedu dan u dvoje bez telefona, laptopa… Zato jedno drugom izjavljuju ljubav preko mreže ili se “taguju” objavljujući svima gde su i šta rade.

Naša želja za publikom ne jenjava, na šta ukazuje i jedna istinita priča:

Ljubavni par na turističkom brodiću u jednom momentu bio je najzaljubljeniji na svetu. Toliko grljenja i poljubaca dok ih treća osoba slika, retko se sreću. Nakon fotografisanja par se ljubazno zahvaljuje nepoznatom fotografu, uzima aparat i nastavlja sa zagrljajima i poljupcima. Sve vas to ubedi da ne postoji niko i ništa što bi moglo da ih rastavi. Međutim, nešto kasnije,  zbog slučajne nepažnje jednog od njih, aparat je pao u more. Odjednom, sve što ste mogli da vidite jesu reči i pogledi puni mržnje. Sva njihova ljubav pala je u vodu.

Mnoge raskide uzrokuju lajkovi, novi zahtevi za prijateljstva, iako nema realne prevare. Ipak, svaka društvena aktivnost na mreži izaziva veliku sumnju kod parova. I maštanje o osobi sa kojom ćaskamo- flertujemo u virtuelnom svetu, koju “lajkujemo” i čije fotografije gledamo sa nekom željom (emotivnom, seksualnom)  možemo da nazovemo prevarom. Zapravo reč je o psihičkoj odsutnosti partnera i njegovom usmeravanju ka ostvarenju drugog odnosa.

Ukoliko se ne odupremo trendu “život je na Fejsbuku”, nećemo biti sposobni da volimo. Gajićemo narcisiodnost, egoizam, a izgubiti osobe koje su pored nas. Postaćemo prazni, hladni i prestaćemo da umemo i stvaramo.

Nijedna veza ne može da uspe, ukoliko probleme zaobilazimo i utehu nalazimo u virtuelnom svetu. Čak i ako uđete u ljubavnu vezu sa osobom sa Fejsbuka, ukoliko ne umete da joj se posvetite u realnosti (niste se razvijali, nemate saznanja, životnog iskustva… jer ste živeli na Internetu), sasvim je sigurno da nećete uspeti.

Ne možete da se nadate dobrom odnosu u realnosti ako ste postali lenji da živite i osećate, a vešto kucanje i slatkorečivost, sposobnost da ispadnete dobro na svakoj slici, su vaši glavni aduti.

Umereno koristite društvene mreže i uživajte u svakom danu sa voljenom osobom. Razvijajte sposobnost da volite, a ne samo potrebu da vas vole. Budite osoba čija ljubav neće “pasti u vodu” pa čak i ako vaš telefon, laptop, fotoaparat slučajno otplove… Živite realan život pun pravih vrednosti, saznanja i velikih ljubavi. Čuvajte svoju ljudskost.