ID 100103287

Ljubav, brak i seks

Brak iz ljubavi, sve do skoro, smatran je mizerijom. Oduvek je za cilj imao produžetak vrste i ekonomsko jačanje. A kako je danas?

Većina brak vidi kao pretnju karijeri. Razlog tome je činjenica da radni dan nekima traje i po 12 sati, a neretko i duže. Tako je prisutan nedostatak volje za građenje odnosa, jer svu energiju usmeravamo na poslovno usavršavanje, dokazivanje. Ipak, ne smemo da zaboravimo da je porodica ono što čini životnu radost i osnovu za dalji uspeh.

Za vrednovanje ljubavi, potrebno je da se vratimo prirodi, da iz poslovnog sveta izađemo bar na par sati i nađemo vreme samo za sebe. Ne postoji razlog za zapostavljanje našeg emotivnog dela, jer čovek je, pre svega, emocionalno biće. Ako nema ljubavnog partnera, podršku, neće biti potpuno ostvaren. Odnos ne znači konstantnu usmerenost i osećaj ljubavi u svakom trenutku, niti simbiozu, već pronalazak, pored fizičke, duhovno i mentalno bliske osobe kako bismi mogli i poslovno da delujemo.

Za sve postoji vreme i mogućnost, samo ako stvari postavimo pravilno i ako su prisutni razumevanje i saradnja. U današnjem vremenu, ljubav i brak zahtevaju potpuno timsku priču.

Ima onih koji mogu da razdvoje seks od ljubavi. Ljudi sa strahom od zaljubljivanja, odnosno gubitka, teško ostvaruju emotivnu priču, ali zato lako ulaze u seksualni odnos. Ipak, dešava se i da oni sa zdravom emocijom, uđu u strogo seksualnu vezu, ali samo zbog svoje sposobnosti da razdvoje seks i emociju. Neretko se dešava da pored emotivne priče, sa nekim drugim ostvare seksualnu, a da pritom ne ugroze ljubav.

Takođe, moguće je da ljudi, koji su više ulazili u seksualne veze, a manje u emotivne, dožive šok kada naiđu na ljubav. U seksu iz ljubavi oseća se privrženost i jaka emocija u svakom momentu, ali postoje i oni kojima ta emotivna jačina poremeti akciju. U tom stanju osobe imaju blokadu, jer pored straha,ne znaju koliko erotike je u ljubavi dozvoljeno. Plaše se da „ne zaprljaju“ čistu emociju.

Danas u borbi za materijalnim, težimo ljubavi. Ona je na ceni, za njom se žudi, a posebno za zajednicom zasnovanoj na jakoj emociji i posvećenosti. Emotivna kriza, usamljenost koja je na kulminaciji, pomažu da shvatimo da život bez ljubavi nije moguć. Ono što nam, takođe, pomaže da se osvestimo, jeste kada u svojoj okolini imamo dvoje koji su u velikoj ljubavi.

Ako ste jedni od njih, ne ustručavajte se da to pokažete svetu. Na taj način širite energiju i prenosite je na druge. Ljubav se ne pokazuje samo poljupcima i zagrljajima, već i željom za druženjem, mirnoćom, toplinom i učestalim osmehom.

Seks i dalje sve prodaje, kupuje, ali isto tako povećava se potreba za dubokim i čvrstim osećanjima. Istina je i da nema čoveka koji može dugo da zapostavi emotivni život. I najveći mrgud, koji ne zna šta je vođenje ljubavi, kada ostane sam, pusti suzu i poželi iskren zagrljaj.

Dobiti pozitivnu povratnu reakciju od osobe koja nam se dopada, zvuči kao nemoguće. Mnogi i veruju da je to nešto što im se neće desiti, pa celodnevno jure za karijerom. I onda kada ne postoji niko na vidiku ko bi mogao da nas zainteresuje, potrebno je da odvajimo vreme za sebe kako bismo ostavili mogućnost da nam se ljubav uvuče u život. U suprotnom, emotivna priča je malo moguća.

Ljubav uključuje privrženost, brigu, saosećajnost, fizičku privlačnost, duhovnu i mentalnu sličnost. Dok to ne pronađete, zamislite odnos tačno onakav kakav bi vas učinio radosnim i verujte u njega. Brak ne mora da bude kruna, ako vam takva ljubavna forma nije bliska. Ipak, ne zapostavljajte emotivni život, i razvijate ljubav prema svemu što vas okružuje. Gradite iskren i dubok odnos.

Do ljubavi možete da dođete preko seksa, preko druženja, komunikacije, istih interesovanja, ali preko braka nikada. Ukoliko nekoga niste zavoleli svim srcem i brak vidite kao kutiju za prikupljanje novca, onda je sigurno da ste od onih koji razdvajaju sve vrednosti. Ipak, za životnu energiju i radost, potrebno je da ujedinimo sve elemente, jer samo tako ćemo i mir naći.

Gradite karijeru, ali i volite. Ujedinite ljubav i seks, nakon čega o braku sami odlučite!

foto: freedigitalphotos.net