hajde da prespavamo zajedno 981

Hajde da prespavamo zajedno

Biće nam dobro s vremena na vreme

Ljudi vekovima ljubav doživljavaju na isti način, ali je različito ispoljavaju. Svako vreme i društvene promene su menjale i međuljudske odnose. Tako su i zaljubljeni, spram okruženja u kom su živeli, oblikovali svoju ljubav. Današnje vreme je, na tih način, donelo sasvim nov i poseban doživljaj ljubavi i života udvoje.

Nekada je seksualni čin pre stupanja u brak bio nezamisliv. Brakovi su bili ugovoreni. Iako nam takav pristup ljubav deluje dalek i pomalo bajkovit, to nije bilo toliko davno. Bila je to stvarnost naših baka. Ipak, danas sve to izgleda mnogo drugačije…

Sve je više mladih parova koji se vole, ali ipak biraju da ne stupe u brak. Osim toga što ne žele da ozvaniče svoju vezu na ovaj tradicionalni način, oni ne žele ni da dele zajednički prostor. Radije se odlučuju da neguju svoju ljubav, a da pri tom budu razdvojeni, svako pod svojim krovom. Postelju dele poput prenoćišta. Prespavaju jedno kod drugoga s vremena na vreme, ostvarujući zajednički život razdvojeni. Razlozi za takvu odluku, za takav stil ljubavnog života, mogu biti razni; od individualnih želja i potreba do spoljnih društveno-ekonomskih uticaja. Bilo kako bilo, činjenica je da veza „na daljinu” ima sve više. Ovakva vrsta veze je postepeno postala trend.

Za ljubavni stil „hajde da prespavamo zajedno” umesto „hajde da živimo zajedno” se najčešće odlučuju maldi u ranim dvadesetim. Psiholozi to objašnjavaju time što ove malde osobe ne žele da prave dalje planove, odnosno nemaju još uvek jasnu sliku šta žele u životu. Tako da njima odgovara stabilna veza, ali ne i vezivanje u smislu zajedničkog života.

Kakav će uticaj ovakve veze imati na kasniji ljubavni život, brak ili razvod, suviše je rano da bismo znali odgovor. Bez obzira na sadašnji trend, budući ili na eventualne ljubavne prognoze, najvažnija je emocija. Najbitnije je da ljubav stanuje u srcima, pa makar ona živela i pod različitim krovom.

 foto: Tijana Janković