Atelje 212 scena Mira Trailović1

Velika scena Ateljea 212 nosi ime Mire Trailović

Svečano obeležavajući 90 godina od njenog rođenja i 25 godina od smrti, Velika scena Ateljea 212 postaće scena “Mira Trailović”.

Na inicijativu Ivane Dimić, v.d. direktorke Ateljea 212 i po odluci Upravnog odbora pozorišta, Velika scena ubuduće će nositi ime legendarne upravnice, pozorišne, radio i tv rediteljke Mire Trailović. Omaž Miri Trailović biće organizovan u sredu, 22. januara 2014. godine, u 12 časova. O životu jednog od naših najznačajnijih pozorišnih stvaralaca, njenom radu i značaju za našu kulturu govoriće Ivana Dimić, Borka Pavićević, Jovan Ćirilov i Ljubomir Simović.

Atelje 212 na ovaj način, u želji da zauvek sačuva uspomenu na velikog pozorišnog stvaraoca i ključnu ličnost modernizacije našeg teatra, odaje počast svom reditelju, dugogodišnjoj upravnici, osnivaču internacionalnog festival BITEF, Umetničkom direktoru međunarodnog pozorišnog festivala Teatra Nacija u Nansiju i osnivaču Bitef teatra u Beogradu – Miri Trailović, koja je svojom izuzetnom energijom od Ateljea 212 stvorila kultno mesto, zauvek obeleživši pozorišni život Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije u drugoj polovini dvadesetog veka, navodi se u saopštenju Ateljea 212.

Pozorište Atelje 212 koje je Mira Trailović zajedno sa grupom istomišljenika stvorila 1956, bilo je prvo pozorište Istočne Evrope u kome se igrala predstava “Čekajući Godoa”, Semjuela Beketa, prvo pozorište koje je sa predstavom “Ko se boji Viržinije Vulf” Edvarda Olbija u njenoj režiji gostovalo u Sjedinjenim američkim državama otvorivši Linkoln centar u Njujorku i prvo pozorište u kome su otkrivani i jugoslovenskoj publici prvi put predstavljeni svetski avangardni pisci kao što su Sartr, Jonesko, Žari, Šizgal, Kopit, Žene… Pod vođstvom Mire Trailović Atelje 212 je probijao granice Jugoslavije i vremenom postao pozorište poznato svuda u svetu. Zajedno sa Jovanom Ćirilovim osnovala je i BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), čiji je umetnički direktor bila od 1967. do smrti. U vreme hladnog rata ovaj festival novih pozorišnih tendencija je bio jedinstveno mesto na kome su se susretali umetnici sa obe strane gvozdene zavese i razmenjivali iskustva. Njeni i gosti Beograda bili su Semjuel Beket, Piter Bruk, Žan Pol Sartr, Bob Vilson, Pina Bauš, La Mama, Grotovski i mnogi drugi.