Screen shot 2013 11 22 at 14.50.20

Predstavi BDP-a nagrada u Splitu

Komad “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića, Beogradskog dramskog pozorišta osvojio je dva priznanja na  završenim 24. Marulićevim danima u Splitu.

Žiri u sastavu: Alja Predan, Nina Mitrović, Snježana Sinovčić Šiškov, Miloš Latinović i Dino Mustafić dodelio je Nagradu Marul za glumačko ostvarenje Milošu Bikoviću, a priznanje za najbolji savremeni dramski tekst izveden na Festivalu Ivoru Martiniću za dramu “Moj sin samo malo sporije hoda”, u izvodjenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Žiri u obrazloženju navodi: „ Miloš Biković, glumac je iznimnog i neupitnog dara. Kreira ulogu vještinom svoje igre čime upisuje dodatnu dimenziju liku Branka u predstavi “Moj sin samo malo sporije hoda”. Koristeći minimalistička sredstva igre, Biković postiže zavidnu scensku prezentnost. (…) Ivor Martinić mladi je pisac, no to ga ne sprječava da se bavi zrelim temama i ozbiljnim problemima. Autorovo djelo posjeduje čvrstu dramsku strukturu unutar koje psihološki razrađeni likovi koegzistiraju jedan s drugim, dok odnose određuju njihove osobne želje i frustracije. Vješto se služeći živim i duhovitim dijalogom, Martinić kreira dramu pred nama, na sceni, a ne izvan nje”.

Inače, Najbolja predstava Festivala je “Sada je, zapravo, sve dobro”, autorski projekt Olje Lozice u izvedbi ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a autorka je dobila i priznanje za najbolju režiju. Marula za glumačko ostvarenje dobio je i glumac Bojan Navojec za ulogu Muškarca u predstavi “Trebalo bi prošetati psa”. Selektor Marulićevih dana bio je Darko Lukić.

Ovo je prvo gostovanje BDP-a u Splitu posle 30 godina, a predstava je, u sklopu mini turneje po Hrvatskoj, odigrana i u Zagrebu, u Satiričkom kazalištu Kerempuh.