Radim Vizvari
Radim Vizvari; foto: Tijana Janković-Jevrić

Pantomimičar Radim Vizvari: “Predstava “Solo” je moj manifest”

Pantomimičar Radim Vizvari iz Češke gostuje u Beogradu

Čeh Radim Vizvari, za koga kažu da je je nesumnjivo najvažnija ličnost savremenog teatra pantomime, gostuje u Beogradu na poziv organizatora 21. Beogradskog festivala igre. Svoj “Solo” igraće dvaput, večeras i sutra, 19. marta i 20. marta od 20h na sceni Bitef teatra. Tim povodom, razgovarao je, zajedno sa ambasadorom Češke u Srbiji Tomašom Kuhtasom i direktorkom BDF-a Ajom Jung, sa novinarima, danas u prostorijama Nacionalne fondacije za igru u Beogradu.

Radim Vizvari
Radim Vizvari

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhtas je skrenuo pažnju na to da je u ulici Svetozara Markovića 79 otvoren “Češki centar”, u kojoj se nalazi pozorišna sala sa 150 mesta koja je otvorena ne samo za češke već i srpske umetnike. Svog sunarodnika, pantomimičara Vizvaria najavio je kao pantomimičara i reditelja, koreografa i pedagoga koji je do sada imao mnogo uspeha u nastupima širom sveta.

Radim Vizvari
Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhtas (levo) i Radim Vizvari (desno); foto: Tijana Janković-Jevrić

Radim Vizvari je pantomimičar, izvođač, reditelj, koreograf i pedagog, međunarodno priznat kao jedna od najuglednijih ličnosti savremenog evropskog teatra, a od 2021. godine je na poziciji umetničkog direktora Ansambla Laterna Magika. 

Njegov rad je utemeljen na modernoj formi pantomime, obogaćenoj izražajnim sredstvima XXI veka. Inače, autor je završio Akademiju scenskih umetnosti u Pragu na odseku muzike i umetničke igre, gde je i doktorirao uz mentorsku podršku Borisa Hibnera.

“Predstava “Solo” je neka vrsta manifesta. Njome sam želeo da vidim da li uopšte ima smisla baviti se pantomimom. Rekao sam sam sebi na početku, kada je trebalo da imam premijeru, te 2016. godine, ako ovo ne uspe odustaću, a ako uspe moraću da nastavim. Nakon premijere, sačekale su me ovacije iz publike, koje su me ohrabrile da nastavim da se bavim ovim poslom. Takođe, usledila je i jedna od najvažnijih nagrada za pozorišnu umetnost Talija, koju sam dobio kao prvi pantomimičar u njenoj istoriji. To mi je bila prava poruka da pantomima i dalje živi,” izjavio je Radim.

Vizvari će u Beogradu prikazati najširi spektar stilova, u žanru od klasične pantomime do butoa, ili od fizičke komedije do savremenog pantomimičarskog pozorišta. Njegov “Solo” nosi presek žanrova iz doba romantične pantomime Žana Gaspara Deburoa i njegovog “Pjeroa”, preko moderne mimike, klovnovske umetnosti, do savremenog fizičkog teatra i konceptualnog pristupa Marsela Marsoa…

“Želja mi je da prošetam publiku kroz istoriju pantomine, koja je umetnost gesta i tišine… umetnost kojom ono nevidljivo postaje vidljivo. Upravo je to ono što samo pantomima može da učini. Tu su moje misli, emocije i telo, koje je moj alat, meni kao igraču. Međutim, sebe vidim i kao glumca. Tu dolazimo do večite dileme – da li je pantomima nešto što više pripada igri ili glumi,” rekao je Radim Vizvari.

Kako organizatori najavljuju ovu predstavu, smejaćete se i plakati, a sve to bez ijedne reči – jer one Vizvarijevoj umetnosti nisu potrebne. Direktorka festivala Aja Jung izjavila je da je pantomimičarska predstava “Solo” jedna vrsta iskoraka i za sam festival.

Beogradski festival igre traje do 22. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Na različitim scenama biće igrano više od 30 koreografskih postavki, u izvođenju 19 trupa iz 14 zemalja. Prolog festivala je bila plesna instalacija francuskog koreografa Joana Buržoaa 7. i 8. marta u Bioskopu Balkan.