sif 1029 scena iz operete Slepi mis

Tri izvođenja „Slepog miša“ u okviru ,,Prazničnog repertoara“


Komična opereta Johana Štrausa „Slepi miš“ biće izvedena u okviru ,,Prazničnog repertoara“ u tri termina, a prvi je rezervisan za subotu 23. decembar u 19:30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića.

Prvi put u ulozi Gabrijela fon Ajzenštajna i Rozalinde nastupiće prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Maksimović i Sonja Šarić.

U podeli će biti i Miroslav Markovski (Upravnik zatvora), Ljubica Vraneš (Princ Orlovski), Stefan Živanović (Alfred), Milutin Jocić (Dr Falke), Siniša Radin (Dr Blind), Vesna Đurković (Adela) i Nataša Jovović (Ida).

U predstavi učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Naredna izvođenja biće održana 30. decembra i 4. januara, takođe, s početkom u 19:30 časova.

Praizvedba „Slepog miša”, za koji su libreto, po Mejaku i Haleviju, napisali Hafner i Žene, održana je 5. aprila 1874. godine u Beču.

Od tada pa sve do danas, publika širom planete uvek i s velikom radošću uživa u tom istinskom operskom dragulju koji se, u međuvremenu, našao na svim najvećim svetskim operskim scenama, od Državne opere u Beču, preko londonskog Kovent Gardena do Metropolitena u Njujorku.

Zahvaljujući bogatstvu melodike, raznovrsnosti orkestarskog zvuka, dočaravanju različitih atmosfera, komičnoj karakterizaciji likova, lepršavosti i istinskoj scenskoj radosti, „Slepi miš” je odavno poneo epitet jedne od najboljih komičnih opera.
Ovaj Štrausov muzički biser, sa svim karakteristikama komične opere još iz vremena Mocarta i Rosinija, prepoznatljiv je, između ostalog, i po uvertiri koja čini standardni deo repertoara čuvenog bečkog Novogodišnjeg koncerta.

U Narodnom pozorištu, u ovoj produkciji, „Slepi miš” je premijerno izveden 22. juna 2005. godine, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji i dramatugiji Plamena Kartalova.

Scenograf je Miodrag Tabački, kostime je uradila Olja Ivanjicki, a koreografiju Vladimir Logunov.