Irena Mikec

Osam internacionalnih performansa na svečanom otvaranju Bijenala u Pančevu

Osamnaesto Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom „Prostorni agens“ biće otvoreno u subotu, 26. maja u 13 sati, ispred Galerije savremene umetnosti u Pančevu. Osam internacionalnih performera nastupiće u toku dana, u različitim gradskim prostorima, a među njima i Vlasta Delimar (Hrvatska), Lala Nomada (Austrija), Rabi Mrue (Liban/Nemačka), Boris Kadin (Hrvatska), Srđan Đile Marković – Supernaut (Srbija) i drugi.

Jedan od fenomena savremene umetnosti svakako predstavlja umetnički performans, izraz koji je postao izuzetno značajan poslednjih godina zahvaljujući mnogim akterima na međunarodnoj sceni, posebno umetnicima koji su delovali ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka. Deo svog programa ovogodišnje Bijenale umetnosti upravo posvećuje internacionalnom performansu.

Program svečanog otvaranja započeće obraćanjem selektora Bijenala umetnosti, Andreja Mirčeva, i gradonačelnika Pančeva, Saše Pavlova, u 13 sati ispred Galerije savremene umetnosti.

Prvi performans „O koegzistenciji i ljudima“ na programu je u 14 sati u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, u izvođenju Irene Mikec, plesne umetnice iz Hrvatske. Od 16 sati u prostoru objekta SK 12, Lala Nomada, umetnica iz Austrije, izvodiće S./T. procesualni performans u trajanju od dva sata. Od 17 časova na programu je performans Vlaste Delimar „Pravo na orgazam iznad 60-te“ u izlogu knjižare Kulturnog centra Pančeva, dok će Rabi Mrue, umetnik poreklom iz Libana koji živi u Nemačkoj, od 18 sati na Sceni Kulturnog centra održati neakademsko predavanje „Pikselizovana revolucija“ o video-zapisima Rabija Mruea. Nakon njegovog dvadesetominutnog predavanja, u istom prostoru na programu je performans „Praksa čini majstora 09“ Sanje Iveković.

U Narodnom muzeju u Pančevu od 19 sati na programu je interaktivna instalacija RGR – Instalacija za oslobađanje nakupljenog građanskog stresa u prostoru Galerije / Muzeja, Borisa Kadina, a od 19.30 Boris Kadin i Kristian Al-Droubi izvešće performans „Konflikt“.

Program svečanog otvaranja osamnaestog Bijenala umetnosti zatvara se u 21 sat u Galeriji savremene umetnosti audio-performansom grupe Supernaut, koju čine Srđan Đile Marković, Saša Radić i Miodrag Čeza Stojanović.

U fokusu ovogodišnjeg Bijenala umetnosti osim umetničkog performansa biće i značaj kolekcija privatnih galerija i kolekcionara, kao i teorijsko-diskurzivni deo koji će se baviti temom doktorata u savremenoj umetnosti.

Veliki značaj i aktivni udeo u formiranju tržišta umetničkim delima imaju privatne galerije i posvećeni kolekcionari. Stanje stvari možemo donekle analitički sagledati pojavom privatnih galerija i vrednih kolekcija u rukama privatnih kolekcionara. Namera je da se u okviru Bijenala umetnosti apostrofiraju značajni činioci koji definišu i određuju ekonomske, teorijske i estetske vrednosti savremenih umetničkih dela iz privatnih galerija koje imaju visoke standarde, bogate i promišljene kolekcije.

Osamnaesto Bijenale umetnosti predstaviće radove više od trideset autora, među kojima su i: Neša Paripović, Tomislav Gotovac, Katalin Ladik, Janez Janša, Szombathy Balint, Jovana Banjanac, Centar za nove medije_kuda.org, Mariela Cvetić, Vuk Ćuk, Davor Dukić, Spartak Dulić, Grupa OHO, Marko Pogačnik,Hugo Glendinning i Adrian Heathfield, Sanja Iveković, Maja Maljević, Srđan Đile Marković i Sonja Savić, Marijan Molnar, Mirko Nikolić, Nikola Pešić, Simonida Rajčević, Nikola Savić, Ana Vrtačnik, Snežana Vujović Nikolić i Vuk Vučković.

18. Bijenale umetnosti u Pančevu održava se u novom terminu, od 26. maja do 17. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Konceprt Bijenala umetnosti osmislio je Dragan Jelenković, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Selektor programa je Andrej Mirčev, jedan od članova naučne mreže Action Art Beiond the Iron Curtainposvećene studiranju performansa i akcionih umetnosti u bivšim socijalističkim zemlјama Istočne Evrope.

Selektor ovogodišnjeg Bijenala umetnosti je dr Andrej Mirčev (Freie Universität Berlin, International Research Center »Interweaving Performance Cultures«), dugogodišnji saradnik Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.

Konceptualno i tematski locirajući Bijenale u performativnim praksama i performansu afirmišu se uslovi za kritičko promišljanje onog što je u umetnosti danas rubno, neuhvatljivo, transgresivno, nematerijalno i efemerno. Istovremeno, uzimajući u obzir da je značajan aspekt savremenog umetničkog delovanja (i angažmana) već definisan taktikama izvođenja umetnosti, čija su ishodišta u hepeninzima i akcijama umetnika neoavangarde ’60-ih i ’70-ih godina prošloga veka, cilj izložbe je artikulisati dvostruku perspektivu: performans kao društveno-umetnički događaj (u sadašnjosti), odnosno performans kao materijalizovani trag akcije zabeležene u nekom mediju (tekst, fotografija, video-zapis, dokument i sl.)…