Screen shot 2013 10 11 at 12.09.091

Predstava Trpele u borbi protiv nasilja nad ženama

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra,  u Beogradskom dramskom pozorištu biće igrana predstava “Trpele”, Milene Depolo i Bobana Skerlića u režiji Bobana Skerlića, tog dana od 20:30h.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih nacija od 17. decembra 1999. godine, sećanje je na 25. novembar 1960. godine kada su u Dominikanskoj republici, po naređenju diktatora Rafaela Truhilja, brutalno ubijene sestre Patrija, Minerva i Marija Tereza Mirabal.

U predstavi “Trpele” igraju Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milica Zarić, Milena Pavlović Čučilović, Ivana Nikolić, Nataša Marković, Slađana Vlajović. Tema predstave “Trpele” su zlostavljane žene koje su tačku na svoje trpljenje stavile tako što su ubile svoje nasilnike. Dakle, svoj problem su rešile na najpogubniji mogući način. Ciljevi ove predstave su da u društvu podigne svest o prisustvu nasilja nad ženama, da ukaže koliko ono blizu svakoga od nas iako to kao društvo u celini odbijamo da prihvatimo, i na kraju, kao svoj dalekosežni cilj, predstava ima i to da bude jedan od koraka u rešavanju ovog problema.

Nakon predstave biće održana tribina čiji je cilj da energiju, koju je sam pozorišni izraz kroz „Trpele“ preneo na publiku, artikuliše i kanališe ka konkretnim odgovornim akcijama svakog ponaosob. Tematski posmatrano, biće reči o rodno zasnovanom nasilju i razlogu zašto ga tako nazivamo. Razgovaraćemo o točku moći i kontrole, i fazi viktimizacije. Jelena Vidić će izneti i nekoliko crtica o radu s osobama koje su preživele nasilje. Nadamo se da će kroz uključivanje glumica i publike u razgovor, ova tribina da ispuni svoju svrhu.

Jelena Vidić je psihološkinja i psihodramska psihoterapeutkinja pod supervizijom. Ima iskustvo u radu s mladima, osobama koje su preživele nasilje, pripadnicima marginalizovanih grupa i korisnicima psihijatrijskih usluga. Bavi se psihoterapijom, aktivizmom i različitim edukativnim aktivnostima. Jelena će imati ulogu facilitatora tribine po završetku predstave.

Partner Beogradskog dramskog pozorište u ovom projektu je ADRA Srbija. Proteklih 20 godina ova nevladina organizacija učestvovala je, između ostalog, u osnivanju sigurnih kuća za žrtve rodno zasnovanog nasilja, stvaranju međusektorskih mehanizama saradnje u ovoj oblasti i zagovaranju pozitivnih porodičnih modela. Adrina krilatica je, Niko ne može da pomogne svima ali svako može da pomogne nekom. U tom smislu Adrine aktivnosti počivaju na ubeđenju da je svako u društvenoj zajednici ključan u borbi da svaka kuća bude sigurna.