3a

Ljubavna priča o Lenki i Lazi

Predstava „Od raja do beznjenice“, o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski, biće odigrana u dvorcu „Eđšeg“ u subotu, 18. februara od 19 časova. Dvorac „Eđšeg“ se istorijskom vrednošću i značajem, ali i lepotom, izdvojio kao pravo mesto za predstavljanje ove drame, pa je zato Kulturni centar Novog Sada preuzeo organizaciju predstave i smestio je u ovo prelepo zdanje.

Uloge su poverene Miodragu Petroviću, Prvaku SNP,  koji igra Lazara Dunđerskog, Ervinu Hadžimurteziću kao Lazi Kostiću i Jovani Radovanović kao Lenki Dunđerskoj. Pre predstave publika ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog, kojeg čita glumac Omladinske scene Gradskog pozorišta u Bečeju Filip Sadžakov.

Komad je postavljen kao trougao odnosa između Laze i Lenke, Laze i Lenkinog oca, i naposletku Lenke i njenog oca Lazara Dunđerskog, najmoćnijeg čoveka ovog dela Austro-Ugarske carevine. U toj „trijadi“ odnosa dat je i ključ za razumevanje Lenkine prerane smrti, kao i razumevanje legendarne pesme Santa Maria della Salute.

Predstava je nastala 2015. godine, u dvorcu Bogdana Dunđerskog kraj Bečeja, kao eho nekadašnje „dvorske kulture Vojvodine“, namenjena izvođenju isključivo u dvorcima, kaštelima i zdanjima od kulturno istorijskog značaja. Do sada je odigrana više od trideset puta upravo u takvim zdanjima: od dvorca Fantast, dvorca u Kulpinu, Kaštela Ečka, Magistrata u Pančevu, pa do Galerije Matice srpske, Gradske većnice u Subotici, Tekelijanuma u Budimpešti…

Drama je rađena po autorskom tekstu mr. Zorana Subotičkog, nekadašnjeg predavača Renesanse i baroka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koji je i režirao komad.

Cena karte iznosi 600 dinara, za studente i grupne posete (minimum 10 osoba) 400 dinara i mogu se kupiti svaki dan na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada od 19 do 21 čas ili rezervisati na mejl adresi: kcnsscena@gmail.com.