Limeni dobos foto Nebojsa Babic 20
Limeni doboš; foto: Nebojša Babić

JDP premijera: Limeni doboš

Premijera predstave “Limeni doboš”,  prema motivima istoimenog romana Gintera Grasa, u režiji i adaptaciji Vasila Hristova, biće održana u petak, 8. decembra na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” od 20 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Dramaturg je Vesna Radovanović, a u predstavi igraju: Miodrag Dragičević, Jovana Belović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić, Teodor Vinčić i Rade Stojiljković.

“Naravno, svakom reditelju je čast kad režira u JDP-u, ali je meni to od većeg značaja no ostalima. Evo zašto.

Studirao sam na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Najlepše godine života proveo sam u Beogradu i zavoleo ga više od bilo kog grada na svetu. Beograd je postao moj dom. Kad je 1992. sve otišlo u sunovrat, otišao sam iz Beograda i nikad se više nisam vratio u ovaj grad. Hiljadu puta sam imao mogućnost, ali je svesno nisam iskoristio. Nisam želeo da se suočim s prošlošću. Ali sada, posle više od 30 godina, konačno je došlo vreme da izbacim malog Oskara iz sebe,” izjavio je Vasil Hristov, pozorišni i filmski reditelj iz Skoplja. Osim filmskih dobitnik je Nagrade za najbolju režiju na Festivalu „Dani Jurislava Korenića“ u Sarajevu i Festivalu „Risto Šiškov“ u Strumici za predstavu Demoni Narodnog teatra u Bitolju. Koosnivač skopskog Wonderland Theatre.

Dramaturg Vesna Radovanović, o predstavi Limeni doboš, kaže: “Svojom borbom protiv monstruoznosti sveta, Oskar Macerat pred nas postavlja zadatak: ponovo pronaći svetlo. A da bismo u tome uspeli, najpre moramo pomrčine postati svesni, ali i svesno odlučiti da se od nje odviknemo.”