0O3A0497
Mano Lesko, foto: Srđan Jovanović

JASMINA TRUMBETAŠ PETROVIĆ PRVI PUT U MADLENIANUMU KAO MANON LESKO

Pred veliko gostovanje opere Manon Lesko na drugom izdanju Operskog festivala u Bukureštu, gde će 17. juna nastupiti solistički, horski i orkestarski ansambl Narodnog pozorišta, pod dirigentskom palicom Stefana Romanija, u utorak 13. juna od 19.30 časova prvi put na sceni Madlenianuma u ovoj operi Đakoma Pučinija, koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, nastupa Jasmina Trumbetaš Petrović u naslovnoj ulozi, Janko Sinadinovićje Vitez de Grije, Nebojša Babić Lesko, dok je Mihailo Šljivić Žeron. 

Manon Lesko je prvi Pučinijev „hit” i jedina njegova opera koja na svojoj premijeri u Teatru Ređio, u Torinu, 1893. godine, nije bila osporavana. Manon Lesko je Pučinija postavila među vrhunske svetske kompozitore. Pučini je u priču uveo novi nivo iskrene emocije i tok melodije, a uz to je stvorio jednu od arhetipskih operskih heroina, koja i danas očarava publiku.

Vrhunski autorski tim iz Italije predvođen rediteljem Pjer Frančeskom Maestrinijem učestvovao je u produkciji naše Manon. Veoma veliki orkestar pripremio je dirigent Stefano Romani. Preko 250 raskošnih kostima osmislio je kostimograf Luka Dal Alpi, a monumentalna scenografija je delo Alfreda Troizija

Od 16. do 24. juna 2023. godine u Nacionalnoj operi u Bukureštu odvija se Bukureštanski operski festival u svom drugom izdanju. Ovogodišnja koncertna sezona će kulminirati festivalom sa devet naslova: opera, opereta, baleta i mjuzikla tokom devet uzastopnih večeri, ističući u prvi plan različite orkestare, mešovite horove, baletske trupe i desetine operskih zvezda i neke od najprestižnijih dirigenata današnjice.

Od Mocarta, Pučinija i Bizea do Debisija i Bartoka, od Pola Abrahama i Franca Lehara do Kola Portera, raznolik program čeka publiku u Nacionalnoj operi u Bukureštu tokom ovog festivala.

Na drugom Bukureštanskom operskom festivalu učestvuju vodeće operske kuće: Rumunska nacionalne opera u Jašiju, Rumunska nacionalna opera u Temišvaru, Mađarska opera u Klužu, Nacionalno pozorište opere i baleta “Olega Danovskog” u Konstanci, Nacionalna opereta i muzičko pozorište “Jon Dačija” i opera u Brašovu, kojima se ove godine pridružuju i Budimpeštanska državna opera i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu zajedno sa Operom i teatrom Madlenianum, koje nastupaju druge večeri festivala sa operom Manon Lesko.

Foto: Srđan Jovanović