gostovanje dah teatra u bitef teatru 338 1

Gostovanje Dah teatra u Bitef teatru

20. februar, 20h

Dah teatra gostovaće u Bitef teatru sa predstavom Priče hleba i krvi – Esej u pokretu, autorke Sanje Krsmanović Tasić, u sredu, 20. februara od 20h…

Tekst, režija i gluma – Sanja Krsmanović Tasić
Video – Miloš Tomić
Spot “Heroj svih ratova” – Iva Musović
Vizuelni identitet I program– Anastasia Tasić
Izrada objekata – Nikola Tasić
Kostim i zastava – Milena Ristić
Tehnicka podrska-Jugoslav Hadžić

Predstava Priče hleba i krvi je autorski projekat glumice DAH Teatra Sanje Krsmanović Tasić, nastao nakon dugog istraživanja lične, porodične, kao i kolektivne istorije našeg naroda, posebno perioda balkanskih ratova i prvog svetskog rata, ali i perioda SFRJ.

U predstavi su korišćeni delovi iz knjige Antonija Đurića ŽENE SOLUNCI GOVORE, fragment iz “Majke Hrabrosti” Bertolda Brehta, delovi animiranog filma GLINENI GOLUB Miloša Tomića, snimci iz predstave ALTERNATIVNI VODIČ KROZ ISTORIJU BEOGRADA (2006) DAH Teatra.

“Ova predstava/esej je i svojevrsna analiza, u umetničkoj formi, pojma HEROJA, pripadnosti određenoj naciji, otadžbini i mog ličnog odnosa prema datim pojmovima i pojavama. Esej u pokretu je narativni scenski izraz gde se kroz umetničko izražavanje pripovedaju istiniti događaji i pojave uz (samo)kritičko promišljanje, kroz elemente lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Pokret, igra, kretanje su moja primarna forma izražavanja, stoga i esej mora biti ispisan pokretom. Kao i svaki esej, i ovaj će sadržati fusnote koje će se, po potrebi, prikazati u prostoru, tako da će esej kao svoju završnicu imati i sopstveno razotkrivanje po segmentima.” – Sanja Krsmanović Tasić.