company
foto: Milan Djakov

Company, novi mjuzikl u Madlenianumu

Za novu muzičku komediju menadžment Madlenianuma, na čelu sa umetničkim direktorom Andrejom Rackovim, je odabrao muzičku komediju Company, na muziku i stihove Stivena Sondhajma i po knjizi Džordža Furta. Premijera ovog mjuzikla se očekuje 15. marta na Velikoj sceni Madlenianuma.

Originalna produkcija na Brodveju iz 1970, koju je radio i režirao Harold Princ, dok je orkestraciju radio Džonatan Tunik, nominovana je za rekordnih 14 nagrada Toni, osvojivši šest.

Glavnu ulogu u komadu Roberta tumači Slaven Došlo. Njegova „družina” su: Vanja Milačić, Branislava Podrumac, Ivana Popović, Jelena Jovičić, Olivera Bacić, Nataša Marković, Tanja Živković, Tatjana Dimitrijević, Daniel Sič, Žarko Stepanov, Hadži Nenad Maričić, Nikola Bulatović i Petar Đurđević.

Company je bio među prvim „knjiškim“ mjuziklima koji su se bavili savremenim zabavljanjem, brakom i razvodom, i značajan je primer „konceptualnog mjuzikla“ bez linearnog zapleta. U seriji vinjeta, Company prati neženju Bobija u interakciji sa svojim oženjenim prijateljima, koji priređuju žurku za njegov 35. rođendan. On razmišlja o svom statusu neoženjenog. Tokom niza večera, pića, pa čak i venčanja, njegovi prijatelji – „oni dobri i ludi ljudi [njegovi] venčani prijatelji” – objašnjavaju prednosti i mane života sa bračnim drugom. Robert, koji je uvek bio samac, primoran je da preispita svoje čvrsto zadržavanje statusa neženje tokom niza urnebesnih interakcija.

U Madlenianumu se od kraja prošle godine rade muzičke probe pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, koja je zajedno sa Jovanom Jezdović uradila i prepev stihova, po prevodu Zorana i Ivane Paunović, režijske probe vodi Nebojša Bradić, za scenografiju je zadužen Geroslav Zarić, kostimograf je Marina Medenica, a koreograf Vera Obradović, lekturu će raditi Dijana Marojević.

Mjuzikl Stivena Sondhajma je promenio pravila igre i na scenu je doneo sofisticiran i iskren pogled na moderne veze odraslih. Od najpoznatijeg kompozitora muzičkog pozorišta, njegov mjuzikl Company se u velikoj meri smatra začetnikom modernog muzičkog žanra – žanra mračne komedije.

Delo karakteriše izuzetno živahna i energična partitura sa mnogim najpoznatijim pesmama Stivena Sondhajma. Snaga dela leži u živopisnim, ali stvarnim likovima, svako u publici će videti odraz sebe u barem jednom od likova na sceni. Company ima briljantno živu i energičnu partituru koja sadrži mnoge od najpoznatijih pesama Stivena Sondhajma i svetski poznatih numera: Company, You could drive a person crazy, The Ladies who Lunch, Side by Side i Being Alive..

Mjuzikl se izvodi u saradnji sa Music Theatre International www.mtishows.eu.