Beogradska balerina Ada Raspor nagrađena u Kijevu

 

Solistkinja baleta Narodnog pozoršta u Beogradu i studentkinja druge godine Instituta za umetničku igru (odsek pedagogija klasičnog baleta), Ada Raspor, osvojila je drugu nagradu na Internacionalnom takmičenju MYSL-POTOK za klasičan balet i koreografiju, koje se po šesti put održalo u Kjevu (Ukrajina) od 5. do 7. marta ove godine.

Žiri ovog prestižnog takmičenja činili su: Sergej Bondur (Ukrajina); Andrej Moraves (Polsjka); Evgenij Kajgordov (Ukrajina); Irina Gandijčuk (Ukrajina); Nobuhiro Terada (Japan); Marina Vezhnovec (Belorusija); Henrik Čarnovski (Poljska), Elena Dubrovina (Ukrajina) i Dmitri Kljavin (Ukrajina).

Ada Raspor se u delu za klasičan balet predstavila varijacijama Gmazati iz Bajadere i Odaliske iz Korsara, a u delu za savremenu igru izvela je koreografiju Aleksandra Ilića Swan (Bach’s cello Suite).

U okviru Gala koncerta završne večeri, na kome je nastupio i Denis Matvijenko, žiri takmičenja je odlučio da  srpska predstavnica izvede koreografiju Swan koreografa Aleksandra Ilića.