Jan Fabr web 4602
Jan Fabr, foto: Tijana Janković-Jevrić

Belgijski reditelj Jan Fabr predstavio svoje “Smernice za izvođača 21. veka” u Institutu za umetničku igru u Beogradu

Knjigu “Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača  XXI veka”, predstavio je jedan od autora, belgijski multidisciplinarni umetnik međunarodnog ugleda Jan Fabr, na Svetski dan pozorišta, 27. marta, u Svečanoj Sali Instituta za igru u Beogradu, kada mu je uručena i nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS), koju je Belgijanac prosledio svojoj svojoj dramaturškinji Meit Martens sa kojom sarađuje više od 40 godina, a koja je bila prisutna na jučerašnjojj promociji. 

Jan Fabr web 4584 1
Jan Fabr, foto: Tijana Janković-Jevrić

Čuveni reditelj i koreograf, poznat, između ostalog, našoj publici po dvadesetčetvoročasovnoj predstavi “Olimp”, ovom prilikom bio je i gostujući profesor beogradskim studentima.

Takođe, sa studentima svih nivoa studija Instituta za umetničku igru proteklih dana radili su i profesori Stela Hotler i Konor Doerti, koji su deo grupe Jan Fabra – “Jan Fabre Teaching Group” – koja obučava nove generacije izvođača.

Promociji knjige, u izdanju Instituta za umetničku igru je prethodio performans iznenađenja koji je izveo glumac Slobodan Beštić. 

Jan Fabr web 4534
Glumac Slobodan Beštić, foto: Tijana Janković-Jevrić

Danas je promocija jedne veoma bitne knjige. Da sam tu knjigu pročitao pre trideset godina moja karijera bi izgledala malo drugačije I da sam je pročitao pre nego sam otišao u Antverpen, možda bih imao malo manje stresa” – rekao je glumac na samom početku svog nastupa, a publici je kroz pokret i tekst, zapravo objasnio kako je tekao proces rada sa Janom Fabrom i na koji način je on usvajao sve one vežbe koje su Jan i Lik  implemntirali i obajsnili u knjizi.

Jan Fabr web 4543
Glumac Slobodan Beštić, foto: Tijana Janković-Jevrić

Glumac je inspriraciju pronašao upravo u liku i delu Jana Fabra, koji je sedeo u publici, i kome se sve vreme tokom izvođenja lično obraćao. 

Jan Fabr web 4535 1
foto: Tijana Janković-Jevrić

Po završetku performansa Nela Antonović iz MIMART teatra je uručila Janu Fabru Specijalno priznanje za ostvarene rezultate visokog profesionalnog nivoa za doprinos u kulturi Republike Srbije, a koje mu dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije. Obrazloženje je pročitala Ivana Milenović Popović iz DAH Teatra. Fabr se zahvalio i nagaradu poklonio svojoj dramaturškinji Meit Martens sa kojom sarađuje više od 40 godina. 

Jan Fabr web 4609
Meit Martens, foto: Tijana Janković-Jevrić

“Ovo je knjiga na kojoj sam radio 10 godina sa svojim saradnicima i profesorom Lik Van den Drisom i namenjena je ljudima koje vodi strast, ozbiljnim umetnicima treba ceo životni vek da postanu umetnici, zato je knjiga namenjena glumcima, plesačima, koreografima, rediteljima”- izjavio je Jan Fabr ističući:

Jan Fabr web 4505
Knjiga autora Jana Fabra i Lika Van den Drisa u izdanju Instituta za umetničku igru, foto: Tijana Janković-Jevrić

 “Ova knjiga je prevedena na deset jezika, i vrlo mi je važno da je prevedena na srpski jezik, jer se Srbiji i Beogradu vraćam još od davne 1985.godine, gde predstavljam svoju pozorišnu i vizualnu umetnost.”

Dekan Falkuteta za inženjerski menadžment Vladimir Tomašević rekao je da je doprinos Jana Fabra nemerljiva, i da je Institut za umetničku igru već nekoliko godina imao veliku želju da ga ugosti, te da mu je izuzetno drago što se danas okuplilo mnogo studenata, kako sa Instituta za umetničku igru, tako i sa drugih umetničkih Fakuteta iz Beograda.

Jan Fabr web 4562
Jan Fabr, foto: Tijana Janković-Jevrić

Prodekanka za nastavu Instituta za umetničku igru, Snežana Arnautović Stjepanović, rekla je prisutnima na promociji da su na Institutu o ovom projektu počeli da razmišljaju još 2020.godine, “Tada smo studnete master i doktorskih studija odveli na izložbu Jan Fabra u Narodnom muzeju, na njegovu promociju knjige u Kulturnom centru Beograda i na premijeru “Noćnog pisca” u Narodnom pozorištu. Nakon toga smo profesor Aleksnadar Ilić i ja zmisljali dugo na koji način studentima da implementiramo u svoj predmet Sinergija i transformacija, sve ono što smo doživeli na ta tri događaja. i tada se rodila ideja da pozovemo Jana Farba i organizujemo radionice, kao i da se uradi prevod knjige i konačno ova promocija.” – rekla je Snežana.

Jan Fabr web 4610

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography