Reminiscencija 2 3

Balkan Dance project na Sarajevskoj zimi

U okviru 32. Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2016” 6. marta u SARTR – Sarajevskom ratnom teatru u kategoriji: moderni/savremeni ples predstaviće se Aleksandar Ilić, srpski koreograf i solista baleta Narodnog pozorišta i Igor Kirov, makedonski igrač i koreograf, delom Balkan dance project Vol 1.

Plesni diptih Reminiscencija i Priče u okviru Balkan Dance projecta Vol 1. je premijerno izveden 5. novembra 2015. godine na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, u organizaciji Festivala Velenje (Slovenija), uz podršku Hiša kulture Celja, Osiguranja Triglav, Opštine Celje, Ministarstva kulture Makedonije, Narodnog pozorišta u Beogradu i Instituta za umetničku igru iz Beograda. Nakon premijernog izvođenja usledila je turneja po Balkanu: Skopje, Štip, Bitolj, Veles (Makedonija), Beograd (Srbija), Krško i Velenje (Slovenija).

U predstavi učestvuju: Teodora Sujić, Mojca Majcen, Adrijana Dančevska, Miona Petrović i Katarina Stojković.

Balkan dance project su osnovali Igor Kirov koreograf iz Makedonije i Mojca Majcen baletska umetnica iz Slovenije, kako bi zbližili umetnike na prostorima bivše Jugoslavije, a uz podršku Festivala Velenje na čelu sa direktorkom Barbarom Pokorny.

Cenjenog makedonskog umetnika Igora Kirova, naša publika na žalost još nije imala prilike dobro da upozna, sem kroz delo Balkan dance project Vol. 1. Koreograf, pedagog savremene igre i autor niza originalnih cjelovečernjih baleta, od kojih je poslednji radio za HNK Split “5 do 12” premijerno izveden na 61. Splitskom ljetu,  prošle godine je u ime skopskih umetnika uputio poslanicu čestitke za Svetski dan igre. Od 17. februara do 4. marta ove godine u Institutu za umetničku igru Beograd Igor Kirov će održati radionice i predavanja, koje čine časovi tehnike savremene igre, koreografske kompozicije i klasičnog baleta, a namenjene su igračima savremene igre.

https://www.youtube.com/watch?v=BvYajdl2ets