Madlenianum

MADLENIANUM: NOVA PODELA U OPERI MANON LESKO

Velika scena Madlenianum

U četvrtak 26. marta od 19.30 časova prvi put na našoj sceni u operi Manon Lesko Đakoma Pučinija, koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, nastupa Jasmina Trumbetaš Petrović u naslovnoj ulozi, Dejan Maksimović kao Vitez de Grije i Vladimir Andrić kao Lesko, uz soliste, hor i orkestar Narodnog pozorišta, kojim diriguje Đorđe Pavlović.

Manon Lesko je prvi Pučinijev „hit” i jedina njegova opera koja na svojoj premijeri u Teatru Ređio, u Torinu, 1893. godine, nije bila osporavana. Manon Lesko je Pučinija postavila među vrhunske svetske kompozitore. Pučini je u priču uveo novi nivo iskrene emocije i tok melodije, a uz to je stvorio jednu od arhetipskih operskih heroina, koja i danas očarava publiku.

Vrhunski autorski tim iz Italije predvođen rediteljem Pjer Frančeskom Maestrinijem učestvovao je u produkciji naše Manon. Veoma veliki orkestar pripremio je dirigent Stefano Romani, a nasleđuje ga Đorđe Pavlović. Preko 250 raskošnih kostima osmislio je kostimograf Luka Dal Alpi, a monumentalna scenografija je delo Alfreda Troizija.

Veliki ansambl ove opere u kojoj učestvuju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu prevodi Jasmina Trumbetaš Petrović, Lesko brat Manon je Vladimir Andrić, Vitez de Grije je Dejan Maksimović. Žeron de Ravoar je Mihailo Šljivić. Učestvuju i sledeći solisti: Milan Obradović, Siniša Radin, Ivana Živadinović, Mihailo Otašević i Luka Pređa.

Sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, a obavljala je i funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, je rođena u Beogradu gde je uporedo sa studijama slavistike učila pevanje prvo kod prof. P. Androvića i kasnije kod prof. R. Bakočević, kod koje je i magistrirala na FMU. Još tokom studija bila je nagrađivana kao najbolji student na odseku za solo pevanje i dobijala nagrade kao što su „Biserka Cvejić“, „Petar Konjović“, „Jelena Mihajlović“, „Aleksandar Trifunović“. U Operi Narodnog pozorišta u Beogradu počela je da peva od 1993. godine, najpre kao član operskog studija, a potom kao solista od 1996. Kasnije, posle niza ostvarenih glavnih uloga sopranskog repertoara, dobija zvanje prvakinje opere 2002.

Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu među kojima se ističu nagrade u Italiji na takmičenju „Spontini-Pergolesi“ 2000, zatim specijalna nagrada za najbolje izvođenje kompozicije „Japan“ M. Milojevića u Beogradu 1993. i nagrade Narodnog pozorišta za: Aidu (2013. predstava izvedena u okviru proslave 1700 godina Milanskog edikta u Viminacijumu), zatim za Leonoru iz opere Moć sudbine i za Margaretu iz opere Faust.

U inostranstvu sa Operom Narodnog pozorišta u Beogradu gostovala je kao Tatjana u Evgeniju Onjeginu prvo u Mađarskoj na festivalu „Bartok“ u Miškolcu 2004. a zatim u Italiji, Ravena, Rovigo, Vicenza 2009.

Samostalno je gostovala kao Aida 2008. na festivalu „Gars am Kamp“ kod Beča sa velikim uspehom i odličnim kritikama, a sa istom ulogom gostovala je i u Rumuniji 2013. u Craiovi i Brašovu. Sa Operom „Petruzzeli“ iz Barija u ulozi Madam Baterflaj gostovala je u Seulu u režiji Daniela Abada, a dirigovala je Gianna Fratta. Partneri su joj bili Francesco Anile, Paolo Coni, Patrizia Scivoletto, Orlando Polidoro 2011. Kao Leonora u Verdijevoj operi Moć sudbine, gostovala je u dve produkcije u Makedoniji i u Sloveniji tokom sezone 2010/11. U novembru 2009. pevala je naslovnu ulogu u praizvedbi opere Hasanaginica R. Kambaskovica.

U aprilu 2014. sa ulogom Toske na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu proslavila je svoj jubilej povodom 20 godina umetničkog rada. Njena Toska proglašena je događajem sezone za 2014, a od UMUS-a (Udruženja muzičkih umetnika Srbije) u maju 2015. za istu ulogu dobila je Nagradu za najbolji nastup u protekloj sezoni.

Pored operskog repertoara neguje i koncertni, te je nastupala na koncertnim podijumima kako u Beogradu i Srbiji, tako i u inostranstvu: Italija, Nemačka, Grčka, Francuska, Portugalija, Austrija, Rumunija, Danska, Norveška, Izrael… U julu 2015. godine zajedno sa kolegama iz celog sveta nastupila je u Jerusalimu, a takođe je tamo održala Masterkurs za mlade pevače i istovremeno bila i član žirija međunarodnog takmičenja.

Tokom dosadašnje karijere ostvarila je niz uloga sopranskog faha, a naročito iz opera Verdija i Pučinija Desdemona, Aida, Toska, Baterflaj, Leonora u Trubaduru i Moći sudbine, Amelija u Balu pod maskama, Elizabeta u Don Carlosu, Adriana Lecouvreur, Tatjana u Onjeginu, Mimi u Boemima, Mikaela u Karmen, Fiordilidji u Tako čine sve, Pamina… Osim toga ostvarila je mnoga dela iz koncertnog repertoara: Verdijev Requiem, Dvoržakov Requiem, Mocartov requiem, Pergolezijev Stabat mater, Rahmanjinova zvona, Bruknerova misa f-mol, Betovenova IX simfonija i Misa solemnis, Requiem za Nikolu Teslu Ksenije Zečević, Honegerov Kralj David, Betovenova Misa Solemnis, Hristićevo Vaskrsenje…

Jasmina Trumbetaš Petrović je ostvarila značajne uloge na sceni Madlenianuma. Nastupila je u operi Tajni brak s kojom smo otvorili pozorište u Zemunu, a zatim se ređaju glavne uloge u operama: Dve udovice, Cosi fan tutte, Madam Baterflaj i sada u naslovnoj ulozi Manon Lesko, doprinoseći ozbiljnom operskom repertoaru naše kuće.

Nastupala je širom sveta i sarađivala sa mnogim domaćim i stranim dirigentima i umetnicima (R. Silva, M. Boemi, G. Fratta, P. Leonard, A. Giorgi, A. Mandeal, P. Dvorsky, G. Stancul, F. Rosa, M. Jagušt, B. Suđic, A. Marković, P. Coni, F. Anile, E. Kislali…

Tenor Dejan Maksimović, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu, diplomirao je solo-pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Debitovao je kao Bastijen u Mocartovoj operi Bastijen i Bastijena (1996), a iste godine i u Narodnom pozorištu u Beogradu kao Grof Almaviva u Seviljskom berberinu. Tokom studija bio je laureat svih značajnih pevačkih takmičenja u zemlji. Od 2005. usavršava se kod prof. Rite Susovski.

Njegov operski repertoar čine značajne tenorske uloge: Don Ramira (Pepeljuga), Paolino (Tajni brak – Madlenianum), Lenski (Evgenije Onjegin), Grof od Mantove (Rigoleto), Rodolfo (Boemi), Faust (Faust), Tamino (Čarobna frula), Nemorino (Ljubavni napitak), Alfredo (Travijata, pored Narodnog pozorišta i u Madlenianumu), Don Otavio (Don Đovani – koprodukcija Narodnog pozorišta i Madlenianuma), Princ (Zaljubljen u tri narandže), Ernesto (Don Paskvale), Princ Vladimir (Knez Igor), Ferando (Tako čine sve), Pinkerton (Madam Baterflaj), Hofman (Hofmanove priče – Madlenianum), Verter (Verter).

Kao solista izveo je mnoga vokalno-instrumentalna dela sa orkestrima Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra iz Rima, Rajnske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS, Simfonijskog orkestra RTV Slovenija: Mocartovi Rekvijem i kantatu Masonsko veselje, Rosinijev Stabat Mater, Hajdnove Missa in tempore belli i Godišnja doba, Dvoržakov Rekvijem, Orfova Carmina burana.

Sarađivao je sa dirigentima kao što su: Mladen Jagušt, Uroš Lajovic, Alberto Hold-Garido, Silvio Barbato, Diter Rosberg, Peter Feranec, Dorijan Vilson. Kao solista je nastupao u Nemačkoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Kanadi, Danskoj i Kini. Redovno održava resitale.

Bariton Vladimir Andrić, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu. Diplomirao je solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, u klasi prof. Biserke Cvejić. Član je Narodnog pozorišta od 1996. godine gde nastupa u sledećim ulogama: Don Đovani u istoimenoj Mocartovoj operi, Figaro (Seviljski berberin), Enriko (Lučija od Lamermura), Valentin (Faust), Žermon (Travijata), Onjegin (Evgenije Onjegin), Silvio (Pajaci), Belkore (Ljubavni napitak), Šarpls (Madam Baterflaj), Papageno (Čarobna frula), Marčelo (Boemi),

Ajzenštajn (Slepi miš), Dandini (Pepeljuga), Dr Malatesta (Don Paskvale), Džon Proktor (evropska premijera opere Iskušenje Roberta Varda).

Na sceni Madlenianuma debituje kao Kralj u operi Mudrica, a nastupao je i u sledećim ulogama: Žermon u Travijati, kao Šarpls u Madam Baterflaj, Sinjor Bruskino u istoimenom Rosinijevom delu, inspektor Žaver u mjuziklu Les Misérables i Kalimako u operi Mandragola Ivana Jevtića. U ulozi Figara nastupao je u Nacionalnom teatru u Sofiji, na sceni Opere u Skoplju i Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu, te u Nacionalnom teatru u Kaunasu, kao Žermon u Operi Sankt Peterburga, kao Don Đovani na festivalu u Portugalu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, od kojih pominjemo nagrade „Davidoff“ za ulogu Dandinija u operi Pepeljuga, prva nagrada na takmičenju muzičke omladine „Jeunesses Musicales“ u Beogradu, treća nagrada na takmičenju internacionalnog festivala „George Enescu“ u Bukureštu.

Vladimir Andrić se posle dužeg vremena vraća na našu scenu i u novoj produkciji – opereti Pariski život, Žaka Ofenbaha.