Lutke artikulacija uzicama f12688 z

Tradicionalne pozorišne lutke Malija

Muzeja afričke umetnosti predstavlja novu tematsku izložbu “Tradicionalne pozorišne lutke Malija – iz zbirke Andreja Jerovšeka i iz Muzeja afričke umetnosti”, koja će za posetioce biti otvorena od petka, 23. aprila 2021. godine. 

Izložba Tradicionalne pozorišne lutke Malija – iz zbirke Andreja Jerovšeka i zbirke Muzeja afričke umetnosti kustoskinje Marije Miloš predstavlјa  lutke karakteristične po svom stilu izrade i animacije za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger. 

Predstave tradicionalnih lutkarskih teatara u Maliju organizovane su kao proslava, festival ispunjen brojnim nastupima i živom interakcijom između izvođača i gledalaca na otvorenom prostoru u njihovim selima, dok lutke, džinovske i male, obično predstavlјaju životinje, lјudska bića, mitska bića i duhove.

Zahvalјujući umeću izvođača, tradicionalno iniciranih u tajne lutkarstva, lutke postižu gestove koji idu od određenih jednostavnih plesnih koraka do komplikovanih i dinamičnih pokreta. Uz lutkarske scene, jednu tradicionalnu predstavu čine i pesme vodećeg vokala i hora, izvođači sa maskama i kostimima, grupni plesovi i perkusionisti na bubnjevima. Predstave se tradicionalno održavaju jednom ili dva puta godišnje i važan su društveni i kulturni događaj za zajednicu. 

Na izložbi  su izložene lutke različitih vrsta i tehnika izrade iz zbirke Muzeja afričke umetnosti i iz privatne zbirke Andreja Jerovšeka (Slovenija), sakuplјene u Maliju u periodu od kraja šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog veka.