Предраг Пеђа Милошевићfoto Dragan Obric

Niti i metafore slikara Predraga Peđe Miloševića

Biblioteka grada Beograda galerija Atrium

Na izložbi, pod naslovom Niti i metafore, Peđa Milošević izlaže slike nastale u poslednjih nekoliko godina, tehnikom ulje na platnu. Otvaranje je u utorak 16. marta, u 19 u galeriji Atrium, Biblioteka grada Beograda.

Miloševićevo slikarstvo je izuzetna  intimistička umetnost figurativnog usmerenja, snažno oslonjena na veštine i način promišlјanja starih majstora flamanskog, španskog i venecijanskog slikarstva.U vremenu digital printova, video radova i instant kulture svojim radovima on afirmiše značaj klasične slikarske veštine.

“Kompilacijom suptilnog crteža (crtež je misao), sa pažlјivo biranim koloritom (boja se događa, ona je emotivni postupak) i specifične likovne obrade, sa predstavlјanjem i pripovedanjem, umetnik ‘skida prašinu’ sa slikarske kulturno-istorijske tradicije, gradeći svoju osećajnost i estetiku utemelјenu na lepoti klasičnog ideala” piše u jednom osvrtu na Miloševićevo stvaralaštvo likovni kritičar Zvonimir Osrečki.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Predrag Milošević u svom umeničkom stvaranju pomno istražuje tehnološke procese velikih majstora slikarstva, koji su omogućili umetnost vanredne pojavnosti. Tu kontinuiranu posvećenost, specifično i autentično transponovanje umeća i atmosphere starih majstora, prevedene u savremen likovni jezik vidimo i u ovom autorovom ciklusu.

‘’Reprezentativan izbor slika za ovu izložbu fokusiran je na Peđino uvođenje u svetove gde je vreme stalo, u kojima su prizori iz svakodnevnog života oplemenjeni nadrealnim momentima i gde požrtvovanost prema svakom detalju daje novo postojanje ‘’malih stvari. Glavni elementi, pored čistog crteža i vernosti ljudskom liku, su boje koje plene: tople zlatna i umbra, purpur i spokojni tirkiz, finih hromatskih odnosa.’’ – piše u katalogu Maja Živanović, likovna kritičarka..

Predrag Peđa Milošević, je rođen 26.11.1960. godine u Zemunu. Diplomirao na Akademiji Primenjenih Umetnosti u Beogradu, katedra slikarstva,1985. Iste godine započinje sa izlaganjem i  profesionalnim  bavljenjem slikarstvom. 1992. godine odlazi u Španiju gde do 1996. živi, stvara i izlaže kao profesionalni umetnik.  Njegova dela nalaze u galerijama u zemlji i inostranstvu, kao i u brojnim privatnim kolekcijama. Ima preko 20 samostalnih i nekoliko desetina grupni izložbi. Živi u Beogradu.Član je ULUPUDS-a.