Tit Andronik, foto Nebojša Babić
Tit Andronik, foto Nebojša Babić

Tit Andronik Vilijama Šekspira u JDP-u

Premijera predstave Tit Andronik Vilijama Šekspira u režiji Andraša Urbana biće održana u ponedeljak 26. decembra u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić“.

U predstavi igraju Goran Šušljik, Anđelika Simić, Jovana Belović, Veljko Stevanović, Joakim Tasić, Lazar Đukić, Luka Sević, Dragan Sekulić, Petar Petrović, Luka Antonijević, Mladen Lero i Milan Bobić.

Dramu je adaptirala Vedrana Božinović, scenograf je Andraš Urban, kostimograf Lina Leković, kompozitor Irena Popović a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

„Tit Andronik“ je, kako se veruje, Šekspirova prva tragedija, a nesumnjivo najbrutalnija od svih koje je napisao. Bavi se pitanjima pravde, mržnje, osvete i nemilosrdne borbe za vlast. Iako je tokom XVII veka, kada je nastala, naišla na ogromno odobravanje i neverovatan uspeh, tragedija kasnije nailazi na oštru osudu kritike te biva dugo zanemarena, da bi sredinom XX veka ponovo doživela popularnost koja od tada neprekidno raste. Osim što se sve češće postavlja na scene širom sveta, drama „Tit Andronik“ je nekoliko puta ekranizovana, a i poslužila je kao inspiracija čitavom nizu dela iz oblasti književnosti i popularne kulture.

Reditelj Andraš Urban, kome je ovo prva saradnja sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem, u svom čitanju ove krvave tragedija provlači Šekspirove teme kroz kontekst sadanjeg trenutka, postavljajući pitanja da li smo kao ljudi od tada do danas napredovali ili smo i dalje skloniji da posegnemo za osvetom nego za pravdom.

foto: Nebojša Babić