Tajni život beogradske periferije

19. januar, 14h, Salon MSU

Javno vođenje kroz izložbu Ljubomira Šimunića, pod nazivom Tajni život beogradske periferije. Filmovi i fotografije 1973-2012 i razgovor sa Dejanom Sretenovićem, kustosom izložbe biće održano u subotu, 19. januara sa početkom u 14h u Salonu MSU-a…

Izložba “Tajni život beogradske periferije. Filmovi i fotografije 1973-2012” je tematska retrospektiva na kojoj su predstavljeni izabrani eksperimentalni osmomilimetarski filmovi, polaroidi i crno-bele fotografije Ljubomira Šimunića koji su temom ili sadržajem orijentisani prema erotici. Deklarisani erotoman i voajer, sledbenik seksualne revolucije 1960-ih, Šimunić je kao nijedan drugi domaći umetnik, kontinuirano, intrigantno i provokativno, stilski osobeno, razvijao erotski diskurs u umetnosti dovodeći ga na samu granicu legitimne erotske kulture.

Izložba će biti otvorena do 24. februara 2013.

Ljubomir Šimunić je rođen 1942. u Beogradu. Fakultet dramskih umetnosti upisao je 1971. godine kada kupuje i prvu filmsku kameru i započinje rad na eksperimentalnom filmu.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Fotografijom je počeo da se bavi sredinom 1970-ih, paraleno sa filmom, radeći sa foto-aparatom Polaroid SX-70 koji je prvi koristio u Beogradu. Polaroidi, uglavnom erotskog karaktera, bili su smešteni u crne svilene albume, a taj prvi opus nosio je naziv Svilena vremena. Krajem 1970-ih započinje rad u oblasti crno-bele fotografije koji rezultira erotskim ciklusima Tajni život beogradske periferije, Beograd danju i noću, Foto-priče i Prljavi snovi. Fotografije iz ovih ciklusa takođe su bile smeštene u svilene albume u čijim su džepovima bili pohranjeni komadi donjeg veša (vlasništvo modela), bočice sa mirisom i kasete sa odgovarajućom muzikom. Ovi albumi nisu nikada bili javno izloženi, već su bili dostupni samo uskom broju prijatelja.

Rad sa digitalnom tehnologijom promenio je karakter Šimunićevih fotografija i u tom periodu, počevši od 2000. godine, nastaju ciklusi Potraga za nogama frizerke Nade, Vue de la fenetre (posvećen Anri Matisu) i Psychodelict Stairway (posvećen Alfredu Hičkoku), kao i serijal The Night, The Adventure i The Eclipse, posvećen istoimenim filmovima Mikelanđela Antonionija.

Šimunić je izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više pohvala i nagrada, među kojima je i Zlatna medalja FIAP-a za 1996. godinu. Bio je saradnik kultnog beogradskog časopisa Izgled.

Foto: Saša Reljić