Фотографија Страхиња Ђокић 003

STRAHINJA ĐOKIĆ DEBITUJE U ULOZI LEPORELA U OPERI DON ĐOVANI

29. JANUARA U 19.30H, NA VELIKOJ SCENI MADLENIANUMA

Opera Don Đovani, jedno od najzrelijih dela iz poslednjeg opusa velikog majstora muzike Volfganga Amadeusa Mocarta je prva koprodukcija dve operske kuće – Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere I teatra Madlenianum. Ponovo se igra 29. januara u 19.30 časova na Velikoj sceni Madlenianuma.

Opera Don Đovani, stoji, rame uz rame, sa remek-delima Mocarta poput Figarove ženidbe, Čarobne frule i Tako čine sve, pa je za svaki teatar u svetu stvar prestiža da na svom repertoaru ima bar jedno veliko delo vunderkinda iz Salcburga. Priča o čuvenom zavodniku Don Đovaniju (Vladimir Andrić) koji uz pomoć svog sluge Leporela (Strahinja Đokić prvi put u ovoj ulozi) zavodi i manipuliše sa  tri žene Dona Anom (Snežana Savičić Sekulić), Dona Elvirom (Aleksandra Stamenković) i Cerlinom (Sofija Pižurica), u ostalim ulogama: Pavle Panin, Stevan Karanac, Milan Obradović. Dirigent je Ana Zorana Brajović.

Ovog puta vam predstavljamo mladog basa Strahinju Đokića za koga verujemo da ćemo ga imati prilike gledati u mnogim produkcijama, a u subotu debituje u ulozi Leporela.

Madlenianum

Strahinja Đokić rođen je 1991. godine, u Novom Sadu. Osnovnu i srednju muzičku školu “Isidor Bajić” (smer klavir) je završio u klasi prof. Dragane Popov-Marić. U sezoni 2011/12. je započeo saradnju sa Srpskim narodnim pozorištem kao klavirski saradnik. Srednju Muzičku školu (smer solo pevanje) “Isidor Bajić” je završio 2014. godine u klasi prof. Senke Nedeljković.

Uspešno je položio audiciju za Operski studio Narodnog pozorišta (sezona 2013/14.) i time započinje saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Pored brojnih nagrada na takmičenjima, laureat je i Republičkog takmičenja za mlade pevače (2011. i 2013. godine) u Beogradu.

Višegodišnji je stipendista Fonda za unapređenje vokalne tehnike Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović-Kalin, kao i dugogodišnji dobitnik nagrade Dositeja (Fond za mlade talente) za izuzetne uspehe na takmičenjima.

Tokom 2019. godine je pohađao Akademiju za belkanto Rodolfo Celetti – fondacija Paolo Grassi (Martina Franka, Italija).

Od marta 2019. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik na katedri za solo pevanje.

Na 8. međunarodnom takmičenju solo pevača Vera Kovač Vitkai osvojio je Grand prix.