bdf

Svečano otvaranje 11. Beogradskog festivala igre

Otvaranje 11. Beogradskog festivala igre održaće se, kao i svake godine, u velikoj dvorani Sava Centra, a obeležiće ga čuvena američka trupa Hubbard Street Dance iz Čikaga. „Hiljadu delova“ je celovečernji balet u kojem će publika moći da uživa u nedelju, 30. 03. 2014. godine u 20h.

Za ovaj balet, inspiraciju je mladi španski koreograf Alehandro Serudo pronašao u vitražima Marka Šagala „Američki prozori“. Sve je počelo kada ga je umetnički direktor Glen Edgerton angažovao da napravi koreografiju povodom tridesetpet godina postojanja kompanije, a koja će biti „umetničko delo inspirisano drugim umetničkim delom“. „Američki prozori“ su vitraži koje je Šagal napravio za Umetnički institut i posvetio ga čikaškom gradonačelniku Ričardu Dejliju. Balet „Hiljadu delova“ je posvećen sadašnjem čikaškom gradonačelniku Ram Emanuelu i njegovom nastojanju da od Čikaga napravi internacionalnu prestonicu igre (baš kao Aja Jung kod nas).

Na konferenciji za štampu, koja je održana 29. 04. 2014. godine u Art kafeu Sava Centra, na pitanje novinarke šta publika može da očekuje od predstave i da li je potrebno da bude upoznata sa umetničkim opusom Marka Šagala, koreograf je sa osmehom odgovorio da predznanje nije potrebno, jer je delo magično putovanje kroz estetska osećanja.

U realizaciji učestvuje 23 igrača, među kojima je i sam koreograf i preko 30 tehničara, koji rade na specijalnim efektima. Radi se o pravom igračkom spektaklu, spoju plesne tehnike, estetike i uporebe novih tehnologija u teatru.

Iako nije potrebno da na otvaranje 11. Beogradskog festivala odete sa impresijom o „Američkim prozorima“, delimo njihovu čaroliju sa vama.