Dragana Obradović i Nebojša Đorđević
Dragana Obradović i Nebojša Đorđević

Što se bore misli moje: O knezu Mihailu Obrenoviću i njegovoj velikoj ljubavi grofici Juliji Hunjadi

Mihailo Obrenović – Strahovi i nadanja balkanskog Hamleta


Na sceni pozorišta Slavija, u petak 16. decembra, sa početkom u 20 časova, biće izvedena premijera predstave Što se bore misli moje, autorke Zlate Tipold u saradnji sa glumcima Draganom Obradović i Nebojšom Đorđević koji i tumače glavne uloge.

Jedinstvena istorijska melodrama o knezu Mihailu Obrenoviću, i njegovoj velikoj ljubavi, grofici Juliji Hunjadi, prati njihov odnos, i način kako istorijske okolnosti sa kojima se susreću, utiču na mladi vladarski par.

Kroz priču o teretu odgovornosti koju donosi vlast, stradanju i smrti, utkane su intima i strast, prevara i žrtva koje padaju na teret ljubavi protagonista i njihove bračne sreće. Predstava gledaocima približava strahove i nadanja „balkanskog Hamleta“, kako su zvali kneza Mihaila, prikazuje njegove unutrašnje borbe i dileme u iščekivanju dolaska na vlast.

Autorka Zlata Tipold, nadahnuta romanom „Bezdno“ Svetlane Velmar-Janković, vođena željom da se teatarski oživi veliki i voljeni srpski knez Mihailo Obrenović, i težak oslobodilački period naše istorije, u saradnji sa glumcima Nebojšom Đorđevićem i Draganom Obradović, teži da otvori novu perspektivu za razmišljanje i istražuje nove načine oživljavanja prošlosti.

Koautorka i glumica Dragan Obradović, povodom premijere kazala je: „Kneževski par, kao i svi ostali ljudi, proživljavaju različite svakodnevne životne i ljubavne situacije. Međutim, njihova emotivna borba, usled tereta vladarske uloge i odgovornosti prema celoj naciji, doprinosi izmeni paradigme posmatranja i omogućava publici da razume sa kakvim pritiskom su se junaci susretali i zaviri iza kulisa dvora 19.veka.

Predstava svoj pozorišni život nastavlja u pozorištu Slavija u okviru januarskog repertoara, a naknadno će biti poznate informacije o terminima prikazivanja.

Uloge:
Nebojša Đorđević
Dragana Obradović

Autor:
Zlata Tipold

Režija: Dragana Obradović, Nebojša Đorđević
Dramatizacija: Dragana Obradović, Nebojša Đorđević
Scenografija: Vesna Popović
Kostim: Vesna Popović
Muzika: Bojan Stojčetović, Novak Ašković