Čudo u Šarganu

Čudo u Šarganu premijerno u JDP-u

Nova predstava Čudo u Šarganu po tekstu Ljubomira Simovića

Dramu Čudo u Šarganu, napisanu 1974. a već naredne godine prvi put izvedenu u režiji Mire Trailović, od tada do danas su na scene pozorišta širom Srbije postavljali reditelji svih generacija, pokušavajući da raspletu gustu mrežu Simovićevog poetsko-dramskog tkanja. Ovaj put, premijerno igranje, u režiji Jagoša Markovića, zakazano je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu za 2. april od 20h, na Sceni „Ljuba Tadić“.

Čudo u Šarganu je Sterijinom nagradom za tekst savremene drame ovenčano 1993. godine.

U predstavi igraju Anita Mančić, Sanja Marković, Nenad Jezdić, Boris Isaković, Nebojša Dugalić, Tamara Dragičević, Ljubomir Bandović, Jovana Belović, Marko Janketić, Miodrag Dragičević, Miloš Samolov, Aleksej Bjelogrlić i Slobodan Tešić.

Scenograf je Jagoš Marković, kostimograf je Lana Cvijanović a za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Pisac Ljubomir Simović je rođen 2. decembra 1935. godine u Užicu gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Njegova dela su prevođena na brojne svetske jezike, a drame, najviše Putujuće pozorište Šopalović, izvedene su u Francuskoj, Švajcarskoj, nekadašnjoj Čehoslovačkoj, Poljskoj, Kanadi, Sloveniji, Makedoniji, Južnoj Koreji, Japanu, Kolumbiji, Turskoj, Maroku.
Za svoja dela, Simović je dobio brojne književne i pozorišne nagrade.

Reditelj Jagoš Marković je dobitnik preko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada od kojih se izdvajaju: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Podgorice, Nagrada „Mića Popović“, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ i „Ardalion“, Sterijina i Nušićeva nagrada.

U Bugarskoj je održan festival „Balkan čita Jagoša“ u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

foto: JDP