EVENT DNR 6

Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

ŠesTO čulo, Dom kulture Studentski Grad, 8 – 11. jun, a 7. jun: Intro dan Dok’n’Ritam 6

Šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam odvija se pod parolom ŠesTO čulo i posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala. Intro dan je danas, 7. juna, a festival će trajati do 11. juna u DKSG.

Misija festivala Dok’n’Ritam jeste afirmacija muzičkog dokumentarnog filma, koja, posebno ove godine, uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike i njenih dokumenata. Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i učestvovati u afirmaciji novih stvaralaca.

Filmska ostvarenja na ovogodišnjem programu govore o prekretnicama, povratku korenima, istraživanjima, gradovima kao bazama popularnog zvuka u prošlom vremenu i nekim vrlo uzbudljivim muzičkim žanrovima koji široj javnosti dosada nisu bili poznati.  

Nebeski potpourri  #The Show Must Go On je poseban koncert kojim ćemo zatvoriti festival: slušaćemo poznate pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu, koji su priredili mladi muzičari. Ova jedinstvena poruka čuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta, postaće novi *Dokument Našeg Ritma 20/21. DNR sačuvaće najznačajnije muzičke priče, i voditi nas u „novo normalno” sa jasnom slikom o sopstvenoj DNК.

Sandra Rančić, umetnička direktorka i osnivač festivala