Vesna Knezevic nizovi poljubaca crtez 2021
Vesna Knežević nizovi poljubaca crtež

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA „INTIMNO JAVNO“  VESNA KNEŽEVIĆ

Udruženje likovnih umetnika Srbije,organizuje retrospektivnu izložbu, 
pod nazivom “INTIMNO JAVNO” Vesne Knežević, koja će biti otvorena u četvrtak 25. maja od 19 časova u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan 1. Umetnica je trenutno u zvanju redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Veliki broj samostalnih i grupnih izložbi je ostvarila u svojoj izlagačkoj praksi.

Izlagala je u galerijama u Beogradu, Kragujevcu, Kikindi, Novom Sadu, Prijepolju, Despotovcu, Čačku, Moskvi, Dubrovniku, Milanu, Didimotihonu, Beču, Kotoru, Minhenu, Plovdivu, Meksiko Sitiju, Kilu, Montevideu, Amsterdamu, Tokiu, Londonu.

 
Izložbu možete pogledati u periodu od 25. maja do 11. juna 2023. Radno vreme Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić je od utorka do nedelje, od 12 do 21 čas, dok je ponedeljkom zatvoreno.


Poljupci u Erosovom vrtu

Pojedine slike sa druge samostalne izložbe Vesne Knežević u Galeriji Doma omladine Beograda, održane početkom leta 1985. godine, (mnogi ovu izložbu označavaju kao prvu, budući da je formalno prva samostalna, održana 1982. godine u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, bila kamerna izložba crteža) svedoče o, na poetskom polju, još nedovršenom dvoboju Erosa i Tanatosa. Tom prilikom ona je izložila seriju mahom monumentalnih slika rađenih kombinovanom tehnikom – uljem, akrilom, fluoroscentnim gvaševima na atlas svili i brokatu, u duhu tada aktuelne „nove slike“, novog ekspresionizma, sa primesama njujorškog grafiti slikarstva.

Ekspresivna kompozicija, svojevrsni diptih velikih dimenzija, „Ptica i žena“ podstaknuta Hičkokovim filmovima, sadržala je prizor nage žene u kadi na umoru, nad kojom se nadvio zmaj/ptica koji joj je naneo smrtonosne rane.

Na slici, takođe monumentalnom diptihu „Kad momci ratuju“, nadahnutom Kurosavinim filmovima,  centralna muška figura sa čupavom bradom, besnim licem i isukanim mačem, upravo odgovara ranim mitološkim predstavama Tanatosa, boga smrti u grčkoj mitologiji. S druge strane, na istoj izložbi, prvi put su predstavljeni, takođe monumentalni – poljupci.

I upravo je tu posejano seme slikarkinog snažnog, razgranatog, živototvornog stvaralačkog stabla. Pobedio je Eros. Tanatos nikada više nije imao pristup njenim platnima.

Između misticizma i optimizma, oba svojstvena duhu osamdesetih godina 20. veka, Vesna se temeljno i trajno opedeljuje za optimizam. Žestinom ekspresije svojstvene rokenrolu ona osvaja prostor u kome hrabro i neposredno, bez uvijanja, preterivanja i zaslađivanja, govori o ljudskim emocijama.

Sigurno i snažno, bez mnogo lutanja, Vesna Knežević je trasirala svoj životni i umetnički kredo. U njegovo središte postavlja – poljubac, odnosno, traganje za tajnom  trenutka dodira dva ljudska bića. Na sličan način kao što je je to uradio Rejmon Keno u svojim kultnim „Stilskim vežbama“, knjizi objavljenoj 1947. godine, gde je jedna ista, sasvim banalna priča, ispričana na 99 načina, slikarka motiv poljupca već gotovo četiri decenije varira ad infinitum.

Poljubac prijateljski, ljubavnički, izdajnički, strasan, mafijaški, ritualni, roditeljski, formalni, kakav god, ona koloristički zavodljivo, snažnom, brzom i sigurnom gestualnošću, svodi na znak, na arhetipsku sliku. Na tim kompozicijama posebnu ulogu stekle su male, dragocene tehničke nesavršenosti, greške, nedovršenosti – kapljice boje, tragovi terprentina koji curi niz platno, a što čini da se oseti vreme, taj nemerljivi i neprocenjivi delić trenutka u kome se dešava dodir.

Naizgled jednostavno, pitanje dodira i bliskosti ljudskih bića, temeljno je pitanje čovekovog postojanja, podjednako aktuelno u svim epohama, a posebno u ovoj u kojoj živimo, gde su drastično zamućene granice stvarnog i virtuelnog, što provocira da se ljudske jedinke sve više udaljuju jedne od drugih.

Svedoci smo kako nemogućnost naizgled sveprisutnog i jednostavnog dodira proizvodi agresiju i destrukciju.

Eros se prinačuje u Tanatosa. Upravo to saznanje pojačava intenzitet značaja slikarkinog opsesivnog ponavljanja motiva poljupca, koje je poduprto njenim uverenjem da zagrljaj, dodir dva bića predstavlja najveću tajnu sveta.

Vesna Knežević je rođena u Beogradu 1959. godine. Prvu beogradsku gimnaziju je završila 1978. i iste godine upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala 1983. a magistarske studije završila 1985. na istom fakultetu. Član ULUS-a od 1984. godine. Na studijskom boravku u Parizu je 1989. godine kao dobitnik nagrade Moša Pijade. Samostalni umetnik do 1997. godine, kada počinje sa radom na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske umetničke studije završila 2017. godine. Trenutno je u zvanju redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Veliki broj samostalnih i grupnih izložbi je ostvarila u svojoj izlagačkoj praksi. Izlagala je u galerijama u Beogradu, Kragujevcu, Kikindi, Novom Sadu, Prijepolju, Despotovcu, Čačku, Moskvi, Dubrovniku, Milanu, Didimotihonu, Beču, Kotoru, Minhenu, Plovdivu, Meksiko Sitiju, Kilu, Montevideu, Amsterdamu, Tokiu, Londonu.

Nagrade:

Nagrada Nikola Graovac – nagrada za slikarstvo na FLU  1983. godine

Otkupna nagrada fonda mladih talenata Sekretarijata za kulturu grada Beograda 1983. godine

Prva nagrada za slikarstvo na izložbi Novoprimljenih članova ULUS-a zlatare Majdanpek  1984. godine

Otkupna nagrada republičke zajednice za kulturu na Prolećnoj izložbi ULUS-a u paviljonu Cvijeta Zuzorić, 1986. godine

Nagrada Moša Pijade za slikarstvo sa stipendijom za studijski boravak u Parizu u Cite de internacional de Paris  1988. godine

Nagrada za slikarstvo na izložbi Jugoslovenska paleta mladih – Titov Vrbas 1989. godine

Specijalno priznanje za crtež, 18 memorijal Nadežde Petrović, Čačku 1994. godine

Dobitnica je Zlatne  palete, nagrade za slikarstvo, Prolećna izložba ULUS, 2002. godine

Prva nagrada i posebna pohvala za radionicu murala, Saziv internacionalni umetničkih fakulteta likovnih umetnosti, Didimotihon (Grčka), 2002. godine

Nagrada za vizuelno rešenje interaktivnog učila za matematiku na sajmu knjiga 2010. godine

Nagradana izložbi Jesenji salon za umetnički doprinos iz oblasti slikarstva ULUS-a Paviljon Cvijeta Zuzorić, 2011. godine

Više puta predsednik ili član žirija manifestacije dečijeg stvaralaštva Radost Evrope od 1998. do 2015. godine

Učesnik humanitarnih akcija Doma za nezbrinutu decu u Pančevu , i humanitarne akcije za pomoć deci iz doma u Bijeloj  1997- 2006. godine

Jedan od koordinatora akcije Karakterom protiv nasilja pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta kao mentor projekta na muralima 2007 do 2011.godine

Vođa projekta vizuelnog identiteta Prokop – metro stanice, pod pokroviteljstvom grada i Gradskog arhitekte 2010. godine

Mentor projekta na muralu kao vizuelnog identiteta  u proslavi obeležavanja jubileja Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu 2013. godine

Zahvalnica Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu za ostvarenje murala, vizuelnog identiteta   proslave jubileja Fakulteta muzičkih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu

Jedan od osnivača humanitarnih radionica za pomoć bolesnoj deci u okviru aktivnosti ULUS-a 2013. godine

Internacionalne letnje škole Univerziteta umetnosti u Beogradu, mentor radionice murala, Resavica 2010. godine

Internacionalne letnje škole Univerziteta umetnosti u Beogradu, mentor radionice murala, Prijepolje 2014. godine

Internacionalne letnje škole Univerziteta umetnosti u Beogradu, mentor radionice murala, Banja Luka 2022. godine