WCSCD Vizual

Prijave u toku! „Šta kustosiranje može/treba da bude?”

Poziv za učešće u trećem ciklusu Međunarodnog kustoskog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude?” (WCSCD) koji će se održati od 1. avgusta do 29. oktobra 2020. u  Beogradu, otvoren je 3. februara, a zainteresovani umetnici i kustosi mogu se prijaviti do 8. marta 2020. u 17.00 sati.   

Kustoski program WCSCD nastavlja da naglašava kustoske prakse koje su aktivne na marginama mejnstrim umetničkog sistema, ali doprinose globalnom, što se i dalje može posmatrati kao stalni pokušaj dekolonizacije umetnosti i njenog diskursa.

Među vodećim mentorima ovogodišnjeg ciklusa međunarodnog kustoskog kursa WCSCD naći će se Ekaterina Degot (direktorka i glavna kustoskinja festival “Štajerska jesen”), Liza Rozendal (vanredni profesor izložbenih studija na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Oslu i kustos GIBCA – Međunarodnog geteborškog bijenala savremene umetnosti za 2019. i 2021), Čus Martinez (šefica Umetničkog instituta FHNW Akademije umetnosti i dizajna u Bazelu), Suzana Milevska (kustoskinja i teoretičarka vizuelne kulture), Dr. Zairong Ksijang (stipendista), Jelena Vesić (nezavisna kustoskinja, kritičarka i predavačica iz Beograda), Luka Lo Pinto (direktor MACRO Muzeja u Rimu), Nataša Petrešin – Bašle (nezavisna kustoskinja, umetnica i pisateljka) i „ruangrupa“ (umetnički direktori Documenta 15).

Program WCSCD 2020 biće fokusiran na bavljenje ženama kustosima ili direktorima institucija u nekadašnjem Jugoslovenskom kulturnom polju od sedamdesetih godina prošlog veka koji su dovodili u pitanje postojeće načine razmišljanja i rada oko umetnosti.

Učesnici programa vodiće intervjue, arhivske prakse istovremeno razmišljajući o načinima arhiviranja i govoreći o nekadašnjim kuratorskim praksama. Istraživane prakse biće deljene i kontekstualizovane kroz različite javne momente tokom trajanja programa.

Tokom trogodišnjeg trajanja WCSCD programa, primećeno je da učesnike većim delom čine žene, a da tek 20% polaznika čine muškarci. Slični umetničko – edukativni programi širom sveta dele isto iskustvo, a tako je i u univerzitetskim okvirima – žene nadmašuju muškarce u proučavanju istorije umetnosti. To postavlja važno pitanje o vezi između roda i kustoskih praksi i njihovim položajima unutar umetničkih institucija. Revizijom ovih istorijskih trenutaka želeli bismo da kontekstualizujemo i ukažemo na trenutnu situaciju unutar konteksta našeg rada.

U poslednje dve godine, Međunarodni pokret MeToo zahvaljujući brojnim hrabrim profesionalcima izneo je u javnost različite pojmove nasilja, i to danas predstavlja javni domen. Međutim, rodna neravnoteža u različitim aspektima rada unutar umetničkog sistema je i danas veoma prisutna. Ove i mnoge druge činjenice dovele su do toga da projekat WCSCD bude prilagođen tako što će pojam kuratorstva posmatrati kroz rodnu perspektivu u kontekstu eks-jugoslovenskog kulturnog polja.

Uslovi i način prijave na konkurs

–          podnosioci prijave moraju biti do 35 godina starosti

–          završene studije istorije umetnosti nisu obavezne

–          troškovi kursa su srednja mesečna zarada u državi u kojoj je izdat pasoš podnosioca prijave (koristimo online bazu najnovijih podataka o prosečnoj plati uspešno prijavljenih)

–          Naknada ne uključuje smeštaj i putne troškove

–          međunarodnim učesnicima će biti obezbeđena pomoć u nalaženju smeštaja u Beogradu (cena smeštaja iznosi približno 180 evra mesečno). Standardni troškovi kursa takođe ne pokrivaju prevoz i smeštaj na istraživačkim putovanjima. Polaznici kursa bi trebalo da pripreme oko 300 evra da pokriju dodatne troškove.

Kako se prijaviti:

–          Prijave bi trebalo poslati kao jedan Word ili PDF document na email what.could.curating.do@gmail.com(u Subjectu mejla staviti Kustoski Kurs WCSCD 2020) do 8. Marta u 17.00

–          CV / Portfolio

–          Motivaciono pismo o interesovanjima u istraživanju (u maksimalno 500 reči opisati vaše interesovanje za kustoske prakse)

–          Opis (maksimum 300 reči o radnoj metodologiji koju predlažete oko projekta – razmišljanje o arhivi, načinima arhiviranja i testiranje nove metodologije koja bi se mogla primeniti, istraživanje koje se odnosi na rod)

Od ove godine, WCSCD program moguće je pohađati i online. Učešće u online mentorskoj sesiji iznosi 400 evra, a za više informacija o mogućnosti prijave pišite na  what.could.curating.do@gmail.com (Subject – WCSCD online)

Na osnovu kvaliteta poslatih prijava, biće izabrano 15 kandidata koji će pohađati program. Izabrani kandidati bi trebalo da planiraju dolazak u Beograd najkasnije 1. avgusta 2020. godine. 

Konačni spisak učesnika biće objavljen u prvoj nedelji aprila 2020. Finalni kurikulum programa biće potvrđen u maju 2020. godine kada će biti podeljen sa kustosima koji su prisutni u to vreme.

WCSCD sa ponosom najavljuje savetodavnu grupu koja će pomoći u oblikovanju programa: Matt Packer, direktor Eva Internationala, Ares Športa, direktor Fondacije Lumbardi i Andrea Palasti, novosadska umetnica.

Program WCSCD je dugoročni projekat koji je pokrenula kustoskinja Biljana Ćirić, uz podršku i saradnju sledećih partnerskih institucija: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Irskog bijenala savremene umetnosti “Eva International”, Muzeja Zepter, između ostalih. Projekat se realizuje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ambasade Švedske u Beogradu i Hestia – biroa za umetnost i geopolitička ukrštanja, između ostalih.

Više informacija o programu i mentorima: http://wcscd.com/