Ido Gidron

PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE ALIZA

Premijera plesne predstave ALIZA izraelskog koreografa Ido Gidronau koprodukciji UK “Vuk Stefanović Karadžić” i Instituta za umetničku igru, a uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji, biće izvedena 24. juna ove godine na sceni Aleksandar Popović Ustanove kulture “Vuk” u Beogradu.

ALIZA je nastala od arapske reči alizarin, hemijski crvena boja koja je postal simbol supstance najvažnije za tkivo živog sveta – krv.

Ona ista tako označava strast, slobodu, snagu, ljubav i sam život nasuprot crnoj koja je simbol smrti, s kojom je često združena u zastavama nekih zemalja.

Osim toga ALIZA nas podseća na zaboravljene srećne trenutke; suočava nas sa sopstvenim dilemama i krucijalnim pitanjem zašto smo i da li smo srećni.

Upućuje da tražimo sopstvenu inicijativu i pomaže da se prebrode sumnje.

Tokom eksperimenta kojim se stvara ALIZA igrači i njihov koreograf fizički istražuju metaforično pitanje o Sreći i dihotomiji osećanja: da li je neophodno biti tužan da bi se shvatila sreća? Da li moramo da padamo da bi se uzdigli? Smemo li da menjamo zakonska pravila da bi išli ka cilju?

ALIZA je ravnoteža između tuge i sreće… ona je talisman koji se čuva u svesti da hrabri kad je dan težak.

Autori i igrači poručuju, dobro došli u vodič za sreću!

Ido Gidron je rođen 1995. u Šorešu, Izrael i završio je Akademiju za muziku i ples u Jerusalimu. Radi kao rednovni učitelj Gaga pokreta Ohada Naharina u Suzan Delal centru u Tel Avivu, studiju Naim i drži radionice u Berlinu. Od 2014. do 2017. godine igrao je u ansamblu Batševa.

Asistent koreografa je Inbar Tanzer; muzika Ido Gidron; kostim Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

Izvođači (studenti Instituta za umetničku igru i Transition Dance company): Vladimir Čubrilo, Katarina Bućić, Ana Obradović, Mila Stijak, Milan Bačkulja, Jelisaveta Vučenović, Đurđija Jelenković, Nikol Srebrov, Nikolina Milošević, Marija Dimitrovska, Teodora Vujkov, Anđelija Jovanović, Nikola Pavlović i Tijana Koprivica.

Premijeri će prethoditi zagrevanje nedelju dana ranije. Svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju sa Gaga tehnikom i radom Batcheva Dance kompanije tokom prokecije filma Mr GaGa Ohada Naharina i otvorenog GaGa časa 17. juna u UK Vuk na Velikoj sceni koji će voditi Ido Gidron. Zainteresovani se mogu prijaviti pozivom na telefon 011 41 40 421.

Institut za umetničku igru raspisuje konkurs za upis studenata na prvu godinu akreditovanih osnovnih akademskih studija umetničke igre u školskoj 2018/19. godini, prijemni ispiti biće održani od 20. do 22. juna ove godine. Odseci za koje se raspisuje konkurs su klasičan balet, savremena igra, koreografija, baletska pedagogija, pedagogija savremene igre i narodna igra – scenska narodna igra i muzika. Za sve dodatne informacije možete pogledati na web stranici www.iui.rs.