FSFF 2020 ZW2 Foto Daniela Radojkovic

Počeo je Festival srpskog filma fantastike

Do 18. oktobra u Studentskom kulturnom centru Beograda i Kombank Dvorani

Festival srpskog filma fantastike, 14. po redu, je u toku, a drugo veče festivala rezervisano je za srpski SF i horor treš film. U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 17. oktobra održaće se i sedmi po redu Belgrade Zombie Walk.

Na festivalu se prikazuju kratki i dugometražni filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, koji se bave najširim spektrom filmske fantastike i horora, nezavisno od produkcijskih uslova i budžeta.

Drugo veče festivala rezervisano je za srpski SF i horor treš film. Selektor Jovan Ristić kaže da ovo tematsko veče nazvano TREŠ ILI SMRT! predstavlja podsećanje na ,,remek-nedela’’ srpskog SF i horor treša koja su poslednjih 13 godina prikazivana na Festivalu srpskog filma fantastike, a pre toga i na legendarnom Low Fi Video festivalu i Jugoslovenskom festivalu jeftinog filma. ,,Treš nam je pokazao da svako može napraviti film koji, ma koliko jeftin i tehnički nesavršen, ne mora biti bezvredan, a može da bude urnebesniji od bilo kakve komedije’’, ističe Ristić.

Ekipa filma ,,C.L.E.A.N.’’ predvođena glavnim glumcem Kostasom Mendilorom i producentom Vjekoslavom Katušinom biće specijalan gost ovogodišnjeg izdanja festivala.

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 17. oktobra održaće se i sedmi po redu Belgrade Zombie Walk. Šetnja zombija ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, kažu organizatori festivala.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu festivala  ,,Koskar’’ u sledećim kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolji vizuelni efekti, najbolji film iz regiona (iz zemalja bivše Jugoslavije), najbolji strani film i specijalni doprinos filmskoj umetnosti.  O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Džastin Martel, producent i reditelji Raško Miljković i Dino Julius.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora. Istovremeno, FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo ovim žanrovima.

Sve projekcije u Studentskom kulturnom centru su besplatne, dok cena karte za premijeru filma ,,C.L.E.A.N.’’ u Kombank Dvorani iznosi 400 dinara.

Festival srpskog filma fantastike organizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Festival će se održati uz poštovanje ograničenog broja osoba, strogo pridržavanje i sprovođenje svih protivepidemijskih mera propisanih Uredbom Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.