Vladimir Milošević

Pijanista Vladimir Milošević u Kolarčevoj zadužbini

Vladimir Milošević nastupao na festivalima širom sveta sada i u Beogradu

Zadužbina Ilije M. Kolarca i Centar beogradskih festivala – CEBEF najavljuju koncert istaknutog srpskog pijaniste Vladimira Miloševića, 7. maja u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20 časova.

Programom koji nosi naziv „Klavir i balet“, Milošević otkriva nove izražajne prostore, izvodeći na klaviru transkripcije najčuvenijih baletskih partitura Petra Iljiča Čajkovskog, Igora Stravinskog i Morisa Ravela, kao i muziku koja je komponovana za klavir a potom adaptirana za baletsku scenu. Ovim programom, Milošević želi da klavirom „ispriča priču“ – da svojom interpretacijom dočara likove i scenska dešavanja, akcentuje plesni karakter odabranih kompozicija, ali i da dočara bujni orkestarski kolorit u naoko ‘monohromnom’ klavirskom zvuku.

Na programu su Koncertna svita iz baleta „Krcko Oraščić“ Čajkovskog u obradi slavnog pijaniste Mihaila Pletnjova, Koncertna svita iz baleta „Žar-ptica“ Stravinskog u transkripciji Gvida Agostija, Ravelov „La vals“ (ili Valcer), koreografska poema, u njegovoj vlastitoj preradi sa solo klavir. Pored toga, Milošević je odabrao i svitu „Kuprenov grob“, koju je Ravel komponovao za klavir a kasnije orkestrirao pojedine stavove, i u toj verziji je delo doživelo brojne uspele koreografske postavke.

Posebnu zanimljivost ovom programu daju kompozicije koje se, zbog ogromnih tehničkih i izražajnih zahteva, retko izvode. Mihail Pletnjov je napravio i premijerno izveo transkripciju baleta „Krcko Oraščić“ 1978. godine, kada je osvojio Zlatnu medalju na Međunarodnom konkursu Čajkovski u Moskvi. Pošto originalna muzika za balet traje oko 100 minuta, Pletnjov je izabrao sedam atraktivnih numera, ukupnog trajanja oko 18–20 minuta, a kasnije su je i drugi vodeći svetski pijanisti uvrstili u svoj repertoar. S druge strane, francuski kompozitor Moris Ravel, prema čijoj muzici Vladimir Milošević oseća poseban afinitet, napravio je više prerada svog Valcera – poznata je verzija za dva klavira, dok se obrada za solo klavir retko izvodi zbog svoje izuzetne složenosti.

Pored Ravelovih vlastitih transkripcija, Valcer su prerađivali i drugi poznati kompozitori i pijanisti, kao što je Glen Guld, koji kao da su osećali da ne postoji „definitivna“ verzija ove kompozicije za solo klavir. Vladimir Milošević tim povodom ističe: „Moj cilj je da ostanem veran Ravelovom notnom zapisu, ali uz punu svest o postojanju drugih verzija, uključujući i one za klavirski duo i dva klavira. Želim da ostvarim tumačenje koje će u najvećoj mogućoj meri preneti slušaocima karakter i atmosferu ove neverovatno složene i bogato orkestrirane kompozicije, zasnovane na nizanju kontrastnih karaktera, pri čemu ritam valcera ostaje glavni objedinjujući faktor.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca i onlajn na sajtu kolarac.rs po jedinstvenoj ceni od 1.000 dinara.  

Najistaknutiji pijanista svoje generacije Vladimir Milošević, stekao је osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji “Incontri col Maestro” u Imoli (Italija) u klasama Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa i u Parizu na Ecole Normale de Musique.

Proglašen je umetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates) nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u Njujorku, izvodeći 1. Klavirski koncert u b-mollu P.I.Čajkovskog. Nastupao je na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Peterburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas. Kao pobednik konkursa “Concerti in Villa” u Vićenci debitovao u čuvenoj dvorani Carnegie hall u Njujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike; Kejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontein, Port Elizabet kao i u Australiji; Sidnej, Kanbera i Melburn.

Kao Schwartz Artist-in-Residence, gostovao je na univerzitetu Emory u Atlanti, SAD gde je održao masterklas i resital kao i u Kini na Konzervatorijumu za muziku Zhejiang u gradu Hangzhou. Takođe, bio je i predavač na festivalu Global Summer Institute of Music gde je pored masterklasa nastupao solo i na koncertima kamerne muzike u Ričmondu i u Kennedy centru u Vašingtonu, SAD. Redovno nastupa i kao kamerni muzičar sa eminentnim solistima, kao što su Stefan Milenković, Dragan Đorđević, Roman Simović, Dmitri Prokofiev, Janoš Balint, Dejan Gavrić, na festivalima u Rusiji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Srbiji.

Sa Stefanom Milenkovićem je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji kao i nedavno na festivalu Arsana u Ptuju (Slovenija) i festivalu Ohridsko leto u Ohridu (Severna Makedonija). Sa francuskim pijanistima Mišel Dalbertoom i Žan Bernar Pomieom i Simfonijskim orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilu.

Fotografije: Marko Djoković i privatna arhiva