izložba Ivana Gračnera

OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA IVANA GRAČNERA


 
U Galeriji Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, otvorena je retrospektivna izložba Ivana Gračnera „Poprečni presek / Intersection”. Izložba koja obuhvata dve decenije stvaralaštva vajara Ivana Gračnera, skulpture i objekte nastale iz različitih faza od samog početka do danas, okupila je izuzetno veliki broj posetilaca.

Više od 70 radova Ivana Gračnera, u kombinaciji drveta i metala publika će moći da pogleda sve do 18. oktobra.

8a
Izložba koja obuhvata dve decenije stvaralaštva vajara Ivana Gračnera, skulpture i objekte nastale iz različitih faza od samog početka do danas, okupila je izuzetno veliki broj posetilaca.

Izložbu je otvorio direktor Kuće legata, Filip Bursać-Renaud, a prisutnima se obratio i istoričar umetnosti Savo Popović rečima:

’’Ova izložba sažima otprilike dve decenije Gračnerovog stvaralaštva i to je samo jedan manji deo njegovog opusa jer su njegova dela razasuta svuda po svetu’’.

Gračnerove skulptura su savršen spoj drveta i metala. Za svoje skulpture kaže da okoristi autohtone vrste drveta čime daje na značaju povezanosti sa lokalnim prostorom.

Na izložbi su dela različitih veličina, od manjih, zidnih, do monumentalnih, poput obeliska ili totema, istesana u hrastovini, bagremu, orahu, uspravna, često izvijena ka visinama.

’’Izložba predstavlja moj rad u proteklih dvadeset godina. Pokušao sam da na jednom mestu okupim skulpture iz mojih različitih faza, što će, nadam se, publika primetiti. Posebno me raduje broj ljudi koji je došao na otvaranje, to svakom umetniku uvek mnogo znači, jer govori o odnosu prema njemu i prema njegovoj umetnosti’’ – izajvio je Gračner, posle otvaranja izložbe.

Izložba „Poprečni presek / Intersection” traje do 18. oktobra.