kcb

Oktobarske izložbe u KCB-u

Oktobarske izložbe u galerijama KCB-a biće otvorene od večeras u 19h, pa do 11. novembra. U pitanju su postavke: Konverzije, Iz života gradske omladine i Mogućnosti predela. Radno vreme je svaki dan osim nedeljom 12-20h, ulaz je slobodan.

KONVERZIJE

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Milica Lukić | Miroslav Perković
Gost na izložbi: Andrej Voren (Andrei Warren), vizuelni umetnik

„Konverzije” govore o tome gde i kako (umetnička) dela nastaju, o delnosti dela. Skulptorska instalacija je regresivno bauptizirana kao „Konverzije”, zapravo je alterirani deo „Cityproject”-a. Radovi (jednostavno) otkrivaju ili pokrivaju sva stanja, odnose u dimenzijama sveta. Nemaju nikakve specijalne kodifikacije, ključeve i magiju pretvaranja jednog u drugo, u ono što nije. Stvar je jednostavna i zato i jeste „Gradprojekat”, nastajući na nizu sesija u gradovima Pariza, Londona i Njujorka (1999–09), u kriznim egzistencijalnim uslovima, – podvlačeći – na suficitu ili deficitu stvarnosti, emocija, stresa, ekstravagancije, perspektive, fobija, etcetera.

IZ ŽIVOTA GRADSKE OMLADINE

Milica Lukić (1959) i Miroslav Perković (1951) žive i rade u Barseloni.
Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Duška Miladinović i Jovana Semiz

U vremenu brzog smenjivanja kulturnih kodova oko kojih se generacije socijalizuju, fotografije Duške Miladinović i Jovane Semiz posreduju i svedoče sopstveno iskustvo stvarnog prisustva.
U slučaju obe autorke teme ovih fotografija su zabave i žurke, te serija introspektivnih autoporteta Duške Miladinović. U tom okružju se, na izuzetno direktan, neposredan, kritički način, odvija priča o odrastanju, seksualnosti.

Duška Miladinović (Novi Sad, 1997) master student grafike Akademije umetnosti u Novom Sadu, aktivno se bavi fotografijom.
Jovana Semiz (Novi Sad, 1997) apsolvent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na departmanu likovnih umetnosti, odsek fotografija.

MOGUĆNOSTI PREDELA

Galerija Podroom, Trg Republike 5/-1
Milena Putnik/Nemanja Lađić/Suzana Gavrilović/Milovan Milenković, Emanuel Golob, Stefan Laksnes, Sanaz Sohrabi, Iva Kuzmanović, Dražen Horvatić/Đorđe Živadinović Grgur

Centar za promociju nauke, osmu godinu zaredom, organizuje manifestaciju art+science. Kroz izložbu „Mogućnosti predela“ i brojne prateće programe, nastavljaju se brojne aktivnosti koje istražuju dinamični međuprostor nauke i umetnosti i komuniciraju naučne i tehnološke teme i njihov uticaj na društvo i životnu sredinu.

Šest predstavljenih istraživačkih umetničkih radova otkrivaju narative i obrasce slojevitih interakcija svih elemenata koji čine jedan predeo. Kroz umetničke prakse, istraživanja specifična za lokaciju, društvenu akciju i ekološke metodološke pristupe, autori nastoje da razotkriju višeslojno znanje ugrađeno u naše neposredno okruženje.