zvezdana stojmirovic t shirt photo by zs

Kulturni centar GRAD u Stokholmu

Novi Folklor

Na poziv organizatora Kulturni centar Grad će se i ove godine predstaviti na Supermarket sajmu umetnosti u Stokholmu. Sajam se održava od 15. do 17. februara u Kultur Huset u centru Stokholma. Među 95 izlagača iz celog sveta KC Grad će se predstaviti projektom Novi Folklor.

Pored godišljih izložbi izabranih putem javnog konkursa Kulturni centar Grad organizuje još nekoliko projekata u sopstvenoj produkciji. Takav projekat je i izložba Novi Folklor koja će u Stokholmu predstaviti radove više od dvadeset umetnika a koja je u Beogradu i Novom Sadu predstavljena prošlog leta.

Novi folklor je izložba koja okuplja više od 20 umetnika i dizajnera koji koristeći bogatstvo kulturne baštine kroz proces proučavanja, često u saradnji sa zanatlijama, etnolozima i istoričarima umetnosti, kreiraju savremena rešenja predmeta i proizvoda iz oblasti primenjene umetnosti, dizajna, kozmetike pa čak i ishrane. Ideja ovog projekta je promocija pojedinca kao kreativnog stvaraoca. Bogatstvo narodne umetnosti kombinovano sa veštinama zanatstva, upotrebnim vrednostima, novim materijalima i modernim idejama karakteristike su ovog projekta. Među predmetima koji će se naći na izložbi su komadi garderobe inspirisane nošnjom ili posebnim tehnikama veza i dekoracije, ručno rađena obuća, nakit, torbe, prototipovi dizajna, tapeta, posteljine i još mnogo toga.

Autor projekta Novi Folklor kao i postavke na Supermarket sajmu umetnosti je Ljudmila Stratimirović, umetnički direktor Kulturnog centra Grad.

O ovom projektu Ljudmila je govorila za LookerWeekly.com.

Učesnici u projektu:

Ana Banduka, Ivana Čemerikić, Veljko Anđelković, Miloš Sarić, Mane Radmanović, TKV, Super Timor, Snežana Krejić, Nina Ivanović, Vesna Kracanović, Zvezdana Stojmirović, Aleksandra Stratimirović, Nataša Manov, Tim Barton, Jelena Petrović, Aleksandar Zograf i Gordana Basta, Isidora Nikolić, Veljko Sumić, Goranka Solovjev, Fish and Chips, Iz Srbije s ljubavlju.

Specijalni gost štanda Kulturnog centra Grad biće stokholmski Designstudio S koji vode grafički dizajner Sandra Praun i vizuelni umetnik Nino Štroheker.