film krugovi inspirisan istinitim dogadjajem 10

Film Krugovi inspirisan istinitim događajem

Treći film reditelja Srdana Golubovića

Domaći film Krugovi, reditelja Srdana Golubovića, nakon velikog uspeha na Sandens festivalu, gde je nagrađen specijalnom nagradom žirija za režiju, prikazan je i u Beogradu, 5. februara u Tuckwood Cineplex-u, na novinarskoj projekciji. Sudeći po reakciji novinara, koji su nakon gledanja filma, iz sale izašli dirnuti do suza, ovo filmsko ostvarenje sigurno će i na buduću publiku ostaviti veoma snažan utisak.

Film Krugovi inspirisan je istinitim događajem, koji se odigrao 1993. godine u Trebinju, i njegovim daljim uticajem na živote onih koji su bili njegovi svedoci. Scenaristi filma, Melina Pota Koljević i Srđan Koljević, napisali su potresnu, inspirativnu i univerzalnu filmsku priču o sudbini pojedinca koji je zbog svog herojstva ostao bez života. Ideju za film dobili su gledajući dokumentarac Srđo, autorke Sanje Dragićević, o momku Srđanu Aleksiću, koji je zbog herojstva nastradao (u filmu Marko), i o njegovom ocu Radetu (u filmu Ranko).

Krugovi je film koji prati tri paralelne priče, koje se odigravaju u tri različite države, a čije aktere spaja zajednička prošlost. To zajdničko stavlja ih pred moralne dileme, navodi ih da preispituju pitanje herojstva, smisao osvete…

U Krugove reditelj Srdan Golubović uvodi nas jednim upečatljivim totalom trebinjskog kamenitog krajolika, koji prikazuje 1993. godinu. Kadrovi u totalu – ističu nemoć pojedinca, ali i kontraplanovi – oslikavaju misli aktera, obeležili su ovaj, po mnogo čemu izvanredan film. Ovaj način kadriranja, pričanja priče, u Krugovima čini Golubovićev rediteljski potpis.

Nakon dvanaest godina od uvodne priče, Krugovi nas vode na tri različita mesta – u Beograd, Trebinje i Nemačku, gde se odvijaju tri paralelne radnje. Svaka od njih je svojevrsni nastavak toga što se zbilo 1993., a njihovi akteri sudbinski su povezani zajedničkom prošlošću. Moralno pitanje, odnosno teške dileme muče svakog od njih – da li ima smisla biti heroj i da li je jedan poginuli junak, čiji gubitak života sve njih i dalje vezuje, žrtvovao svoj život uzalud.

“Ključna stvar, koja je bila kada smo shvatili čime želimo u filmu da se bavimo, jeste ono što je Rade Aleksić govorio u dokumentarnom filmu Srđo, Sanje Dragićević. Da li jedno dobro delo može da prouzrokuje drugo dobro delo? Priča je komplikovana i slojevita. Ima puno likova. Priče se prepliću i zaista je od tog trenutka do kraja snimanja i procesa postprodukcije bio jedan komplikovan i jako težak film za nas.” – rekao je na konferenciji za novinare reditelj Srdan Golubović.

Srdan Golubović je do sada režirao dva igrana filma – Apsolutnih sto i Klopka.

U Krugovima, trećem filmu reditelja Srdana Golubovića, glume Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković i Vuk Kostić…

Direktor fotografije je Aleksandar Ilić. Montažu je radio Marko Glušac. Muziku je pisao nemački kompozitor Mario Schneider, Srdan i Mario sarađivali su i na filmu Klopka, a izveo ju je muzičar Darko Karajić.

Krugovi je film koji postavlja pitanja, koji će vas uzdrmati, rasplakati i navesti da razmišljate gde je nestala empatija i zašto je savrmeni čovek moralno i duhovno posrnuo; zašto je sam sebi jedino bitan, a gluv i slep za potrebe drugih.

Živimo u vremenu kada su heroji, ljudi koji su spremni da budu pravedni, hrabri i spremni da pomognu u nevolji, neophodni kako bi nam svojim primerom pokazali  zašto je bitno da smo tu jedni za druge.

Film Krugovi, kako njegovi autori kažu, postavlja mnoga pitanja. Možemo reći da se odgovori nalaze u nama samima.

Krugovi će biti uskoro prikazani i u Berlinu, a svoju premijeru pred publikom u Beogradu imaće na 41. FEST-u, 23. februara. Film će biti prikazan i u Trebinju.