next you stafeta nove generacije za fb event 01

KONKURS: ŠTAFETA NOVE GENERACIJE


Muzej Jugoslavije nastavlja praksu zajedničkog promišljanja jugoslovenskog nasleđa s akterima lokalne umetničke scene. Umetnički kolektiv Karkatag, simbolično, 25. maja, kada se održavao Dan mladosti, počinje realizaciju umetničkog rada n(ex)t y(o)u /novi revizionizam, koji će biti predstavljen u više faza. Prvi deo rada čini kampanja Next You u okviru koje se raspisuje konkurs za idejno dizajnersko rešenje štafete mladosti pod nazivom Next You štafeta, štafeta nove generacije.

Potencijalni učesnici i učesnice pozivaju se da odgovore na sledeća pitanja i propozicije konkursa:
Tema konkursa je savremena interpretacija štafete mladosti i sagledavanje značenja i formalnih rešenja ovog objekta danas.

Pozivamo umetnike da kroz ličnu prizmu odgovore na pitanja koja u njima pokreće simbolika štafete:

Da li ona govori o novonastalim kriznim situacijama koje su zadesile ceo svet ili se okreće trenucima u kojima ste se osećali srećno i sigurno? Da li ističe zajedništvo i razmenu na društvenim mrežama, da li slavi omiljene modne i tehnološke brendove ili kritikuje klasne nejednakosti? Kome biste je vi uručili? Lekarima koji su nas branili od pandemije, prodavcima, svojim roditeljima, najboljem prijatelju ili najboljem dečku/devojci? Ili možda sami sebi, jer ste baš vi Next You.

Na konkurs se mogu prijaviti timovi i pojedinci/ke nezavisno od polja rada

Modeli štafete mogu biti izrađeni u bilo kojoj tehnici i softveru, ali konačna rešenja moraju biti izvedena i poslata kao trodimenzionalni model u digitalnom formatu. Konkurs je dvostepeni i u prvom krugu će biti odabrana sva rešenja koja ispunjavaju tehničke kriterijume i tematski okvir, a o pobedničkom rešenju u drugom krugu biće odlučeno glasanjem na društvenim mrežama.

Konkurs je otvoren od 25. 5. do 20. 6. 2020, nakon čega tehnička komisija selektuje radove koji ulaze u drugi krug konkursa. Krajnji rok za izbor pobedničkog rešenja je 10. 7. 2020. godine.

Pobedničko rešenje biće tokom 2020. godine štampano u 3D obliku uz aktivno učešće posetilaca Muzeja Jugoslavije, a svi primerci biće izloženi u Muzeju u okviru Next You paviljona i korišćeni tokom pratećih manifestacija. Jedna kopija pobedničkog rešenja biće dodeljena autoru.

Detalji u vezi sa prijavom i tehničkim propozicijama konkursa mogu se pronaći na linku: https://www.facebook.com/events/2533439120229467/.