Set filma Budi Bog s nama 1 foto Nemanja Miscevic

“Budi Bog s nama” novi film reditelja Slobodana Šijana

Novi film kultnog reditelja Slobodana Šijana pod nazivom „Budi Bog s nama“ predstavljen je medijima u dvorcu Fantast Dunđerski u Bečeju, gde je nastavljeno snimanje ovog velikog ostvarenja koje nas vraća u vreme Boška Tokina (1894-1953), prvog filmskog kritičara i reditelja i jednog od začetnika avangarde u Srbiji.

Misteriozni nestanak Tokinovog filma, okosnica je priče pomenutog ostvarenja. Koliko je snimanje tog filma bilo važno, govori činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države od Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, Kralja Aleksandra i mnogih drugih znamenitih ličnosti. 

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, reč je o komediji u kojoj pored legendarnog reditelja Slobodana Šijana (Maratonci trče počasni krug, Davitelj protiv davitelja) učestvuje i izuzetan glumački ansambl koji predvode Miloš Biković, Goran Bogdan, Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Viktor Savić, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Milutin Milošević, Miloš Samolov, Jovana Stojiljković i mnogi drugi.

Budi Bog s nama 2 KZN foto Tanja Kovac

„Ja sebe smatram rediteljem komedija, što nije baš cenjen žanr kod naše kritike, iako je omiljen kod publike. Naši glumci to sjajno rade i to je uvek polje u kome vredi raditi. Pokušavam tu priču da ispričam ne na neki način koji će se baviti visokom umetnošću i avangardom, već na malo popularniji i komunikativniji način“, istakao je kultni reditelj Slobodan Šijan, dodajući da nije reč o biografskom film, već da je to više jedna fantazija o Tokinovom životu sa prilično slobodnim pristupom.

O Tokinovom filmu se ne zna mnogo, ali je sama činjenica njegovog nestanka bila dugogodišnja rediteljeva kreativna inspiracija, kao i celokupno Tokinovo stvaralaštvo.

„Boško Tokin i dadaista Dragan Aleksić snimili su film koji se zvao „Kačaci u Topčideru“ ili „Budi Bog sa nama“, a mi smo drpili ovaj drugi naziv. O tom ostvarenju izašao je samo jedan člančić, tako da se ne zna mnogo o čemu se u njemu radilo. Moja teorija je, pošto su obojica bili novinari, da su uradili dobar PR i da su stvorili mit od tog filma, a poznato je da su samo snimili 200 metara. Postoje priče da ga je snimatelj zapalio jer se zaljubio i da je film jednostavno nestao, izgubio se. Ali, sigurno je im je bila namera dobro zezanje, jer su bili avangardisti“, otkrio je Slobodan Šijan.

Glavnu ulogu u filmu tumači Miloš Biković. On je istakao da je „Budi Bog s nama“ jedna veoma značajna priča, ne samo zbog toga što režiju potpisuje jedan od najvećih reditelja koje je naš prostor iznedrio, već i zbog toga što rehabilituje sećanje na Boška Tokina.

„Ja nisam znao ko je Tokin dok nisam pročitao scenario. Mi imamo rupe u kolektivnom sećanju koje su najizraženije u našoj istoriji 20. veka. Mislim da je ovo jedan važan korak da se osvetli jedan momenat naše istorije i istorije našeg filma i kulture Beograda, rekao je Miloš Biković.

Pored sudbine glavnog junaka, kroz ovaj film upoznajemo i Beograd iz zlatnog doba 20-ih godina prošlog veka; Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma; Beograd automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije.

Set filma Budi Bog s nama 2 foto Nemanja Miscevic

„Beograd su tih godina zvali Pariz Balkana. To su bile urlajuće dvadesete, vreme posle Velikog rata, najveće tragedije po naš narod. Ta energija i želja za životom, da se što više sokova iz života isisa, upravo zbog neposrednog susreta sa smrću koji smo kolektivno doživeli, dodala je ulje na vatru na duh vremena koji je nosio predznak oslobađanja od svih nekih prethodnih moralnih stega. To je, naravno, imalo svoje dobre i loše strane. Nosilo je jednu vrstu moralne dezorijentacije, ali sa druge strane je donelo rađanje neke umetničke slobode i izražavanja. Beograd je bio vrlo inspirativan tada i to se i sada održalo, možda ne istim plamenom, ali mislim da i dalje tinja“, istakao je Biković koji u ovom projektu učestvuje i kao koproducent filma koji je do sada podržalo sedam zemalja.

„Trenutno smo u pregovorima sa ruskim producentima, tako da ćemo možda imati osam država koje će ući u široku koprodukciju ovog projekta“, otkrio je čuveni glumac.

„Želim i da se zahvalim kompaniji Telekom Srbija koja je podržala ovaj projekat, a bez čije pomoći ne bismo mogli da realizujemo ovaj film“, istakao je Biković.

Sloboda Mićalović je otkrila da će glumiti lik Zore, bogate udovice koja je u prijateljskim odnosima sa Tokinom i njegov mecena.

„Ona mu pomaže da snimi film i način na koji to radi je zanimljiv i poseban. Ono što je divno kod ovog filma i dragoceno je specifičan scenario u kojem se pojavljuju svi znameniti ljudi tog vremena, umetnici, glumci, pisci, kritičari. To je jedan božanstven sklop. I mi smo entuzijasti kao Tokin da završimo ovaj film u ovom teškom vremenu“, dodala je ona.

Jednu od značajnih uloga u filmu tumači i Nebojša Dugalić koji nije krio svoje oduševljenje što je dobio priliku da postane deo ovog velikog projekta.

„Ja pripadam onoj srećnoj generaciji koja je imala priliku da bude vaspitavana na filmovima Slobodana Šijana i na celoj toj generaciji naših neuporedivih filmskih pregalaca, da vaspitavamo na njima svoj ukus. Kada smo počinjali da se bavimo ovim poslom, smatrali smo nekim svojim idealom i krajnjim dometom uspeha da se jednog dana možda pojavimo u nekom njihovom ostvarenju. I evo, to mi se obistinilo“, rekao je Dugalić. 

„Mnogo me je obradovalo u saradnji sa Slobodanom Šijanom je to što sam odmah u toku priprema za film video da u njemu postoji još uvek ista ona kreativna snaga i istovremeno i dečačka i zrela stvaralačka energija i njegova duhovitost koja je i dalje živa“, dodao je on.

U glumačkoj postavi je i Milutin Milošević koji, takođe, nije krio oduševljenje zbog učešća u filmu „Budi Bog s nama“.

„Zahvalan sam do neba na pozivu reditelja i produkcije da učestvujem u ovom projektu. Srećan sam kao dete što imam tu privilegiju da se ovim vremeplovom vratim u neko vreme koje iz ove perspektive deluje idealnije zbog umetničkog zamaha i zanosa koji je bio lucidan i hrabar“, istakao je Milošević.

Scenaristkinja Biljana Maksić je rekla da se sa Šijanom zna četiri decenije i da su stalno planirali da rade nešto zajedno i da je sada došao taj momenat.

„Ovaj projekat me je zabavljao godinu dana. To nije samo biografija Boška Tokina, ovo je jedan film kakav bi Boško Tokin voleo da vidi“, istakla je ona.

Kostimograf Boris Čakširan je naglasio da je pred njim bio veliki izazov filmu koji nas vraća u epohu regtajma, džeza i čarlstona.

„Kod epohe je fascinacija ta što ima puno posla koji prati tu produkciju i, na žalost, puno toga ne postoji i to mora iznova da se napravi da bi izgledalo autentično. Ovde imamo mnogo različitih likova i različitih situacija i likovi menjaju svoj izgled. Neki likovi se stalno transformišu pokušavajući da se sakriju, a mi ih opet prepoznajemo po nekoj tajnoj šifri“, dodao je Čakširan.

Producent Marko Paljić je dodao da je ovo druga faza snimanja filma i da je do sada snimljeno nešto više od 30 minuta, kao i to da se u dvorcu Fantast Dunđerski u Bečeju upravo rade najvažnije scene u filmu.

„Ovo nije prvi put da smo u Bečeju i ovde smo naišli na sjajno gostoprimstvo i na veliku pomoć. Ovo je mnogo zahtevniji film od „Jeseni Samuraja“ koji smo ovde snimali, ali se uvek vraćamo na mesta gde nam je bilo dobro“, dodao je Paljić.

Jovana Topić, ispred opštine Bečej naglasila je važnost ovog projekta.

„Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što nam se ukazala prilika da učestvujemo u stvaranju još jednog remek-dela“, zaključila je ona.

Pored Slobodana Šijana, scenario potpisuju Biljana Maksić i Vladimir Mančić. Muziku radi kultna slovenačka grupa Laibach. Direktor fotografije je Dušan Ivanović. Za kostim su zaduženi Boris Čakširan i Bojana Nikitović. Scenografi su Jelena Milinović, Valentina Popržan i Nenad Marković. Montažer je Aleksandar Popović.

„Budi Bog s nama“ producira Marko Paljić iz kuće Gargantua Films (Mali Budo, Jesen samuraja, Čarlston za Ognjenku, Žućko-Priča o Radivoju Koraća, Mališan…), u izvršnoj produkciji Jordanča Petkovskog, a koproducent je Archangel Studio Miloša Bikovića (Južni vetar I i II, Balkanska međa, Hotel Beograd).

Film nastaje kao zvanična koprodukcija čak sedam zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Slovenije, Bugarske i Rumunije. 

Projekat se snima pod pokroviteljstvom Filmskog centra SrbijeMinistarstva kulture Republike SrbijeGrada BeogradaOpštine Bečej, a u saradnji sa Telekomom Srbije. Podržan je i od najvažnijeg evropskog filmskog fonda – Media Creative Europe.