selestina premijera foto Slaven Vilus 88

JDP premijera: Selestina Fernanda de Rohasa

Premijera predstave Selestina Fernanda de Rohasa, u režiji Milana Neškovića, biće održana u petak 4. oktobra u 20h na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Repriza je 8. oktobra. Posle Don Kihota ovo je najčitanije i najpoznatije delo španske književnosti. U predstavi igraju Nataša Ninković, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir Bandović, Anđelika Simić,  Katarina Žutić i Maja Stojanović.

selestina premijera foto Slaven Vilus 9

Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov a kompozitor Vladimir Pejković.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu Selestina je na scenu postavljena samo jednom, 1970. godine u adaptaciji Pola Ašara, a obradi i režiji Kazimježa Dejmeka iz Poljske. Selestinu je tumačila Rahela Ferari, Kalista Slobodan Đurić, a Malibeju Svetlana Bojković.

Reditelj Milan Nešković o predstavi, kaže:

“Glavni junak predstave definitivno je Selestina, iako je prvobitni naslov ovog romana u dijalogu bio Tragikomedija o Kalistu i Malibeji. Selestina je suštinska snaga koja održava ovaj svet prepun čežnji i instant zadovoljstava. Ona se može definisati i kroz naziv jednog domaćeg benda: Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar. Jedina razlika je što se ona ne pojavljuje iznenada. Ona je uvek pozvana da reši stvar, i rešiće je, svidelo se to vama ili ne, bez obzira na posledice. A znamo čime je popločan put do pakla…”