Otvaranje 50. Radosti Evrope foto 3

50. RADOST EVROPE POČELA KARNEVALOM U CENTRU BEOGRADA

Danas je počela jubilarna pedeseta Međunarodna manifestacija dece Evrope ,,RADOST EVROPE’’ karnevalom u centru Beograda. Oko hiljadu mališana, kostimiranih u svoje tradicionalne nošnje, učestvovalo je u muzičko-scenskom programu i kreativnim radionicama generalnog pokrovitelja manifestacije „Forma Ideale” i kompanije „Nis” na Trgu republike, svečanom defileu u Knez Mihailovoj ulici i ceremoniji otvaranja na Kalemegdanu.

Pored dece iz dvadeset zemalja Evrope i specijalnih gostiju sa drugog kontinenta – dece iz Kine, u proslavi su učestvovala deca iz Umetničkog centra „Talija”, Predškolske ustanove „Dečji dani”, Udruženja „Plava školjka”, kao i članovi Duvačkog orkestra MŠ „Josif Marinković” iz Zrenjanina, Dečjeg orkestra OŠ „Miloje Vasić”, Dečje filharmonije, Baletskog studija DKCB, Hora Kulturnog centra Zrenjanin i jedinstvenog hora od tri stotina dece iz šest beogradskih osnovnih škola, okupljenih u projektu „Beograd peva” Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda.

Pored najlepših dečjih glasova koji su mogli da se čuju na scenama i punktovima postavljenim na Trgu republike, Knez Mihailovoj ulici i terenima KK „Partizan” na Kalemegdanu, na programu karnevala našli su se i Cica Mica klovnica, klovnovi na štulama, kao i predimenzionirana metalna lutka „Kontrol Nik” koju su pokretala četiri glumca. Karnevalskoj atmosferi doprinele su mažoretkinje iz Pančeva, Kovina i Tivta, kao i Vojni orkestar iz Niša koji je predvodio svečani defile.

Manifestacija je svečano otvorena na Kalemegdanu nastupom dece iz Srbije i Švedske. Ideja o osnivanju manifestacije „Radost Evrope” nastala je posle nastupa Hora švedskih dečaka davne 1968. godine u Beogradu, stoga su organizatori manifestacije – Dečji kulturni centar Beograd – odlučili da slavlje povodom pedesetog rođendana međunarodnog susreta dece Evrope počne scenskim nastupom dece iz Švedske. Na oduševljenje mnogobrojne publike, deca iz švedskog grada Ludvika izvela su akrobatsko cirkuske tačke na kojima bi im mogli pozavideti i pravi profesionalci. Uz zvuke himne manifestacije „Zdravica” i stihova himne „Sve što raste htelo bi da raste” karatistkinje kluba NIPPON Tanje Petrović izvele su kate, a uz pesmu „Deca Evrope” u izvođenju Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd zvanično je otvoren 50. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope”.

Sutra, 3, oktobra, od 11, 16 i 19 časova, u Velikoj sali „Donka Špiček” u Dečjem kulturnom centru Beograd održaće se koncerti „Susreti prijateljstva”, na kojima će se muzičko-scenskim nastupima predstavljati deca Evrope i sveta. Ulaz na koncerte je slobodan, ali je neophodno rezervisati svoje mesto na portirnici Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8 ili pozivom na broj 32 42 011.

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent Dečji kulturni centar Beograd. Ovogodišnji festival realizuje se uz podršku brojnih sponzora, darodavaca i prijatelja, na čelu sa generalnim pokroviteljem kompanijom „Forma Ideale” iz Kragujevca, koja ima dugogodišnju tradiciju u realizaciji brojnih aktivnosti posvećenih deci i dečijem stvaralaštvu. Jubilarnu pedesetu manifestaciju podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija Dragice Nikolić, Delegacija Evropske Unije u Srbiji, kompanija NIS, Ušće Shopping Center, Coca Cola i mnogobrojni prijatelji festivala.