Izuzetne žene Srbije

Izuzetne žene Srbije – Branislava Perović

Izuzetne žene Srbije i u Grockoj

Mural posvećen Branislavi Perović, prvoj ženi direktorki jednog od vodećih naučnih instituta u državi, oslikan je na Osnovnoj školi „Ilija Garašanin“ u Bulevaru revolucije 11 u Grockoj, a otkriće ga predstavnici opštine Grocka i zamenica ambasadora Kraljevine Holandije Ane-Sitske Brinks (četvrtak, 24. mart 2022, 14 časova). Autor murala je Vuk Đurić Endo.

Branislava Perović je prva žena direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka.

Otkrivanju će prethoditi razgovor u sali Opštine Grocka sa početkom u 12 časova, posvećen pre svega radu i delu ove izuzetne žene, a potom i položaju žena u obrazovanju i nauci, kao i društvu uopšte (agenda u prilogu).

O dostignućima Branislave Perović govoriće direktorka Centra za ženske studije, Daša Duhaček i istoričarka Ivana Pantelić. Prisutnima će se obratiti i predstavnica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Grocka, Zorica Atić.

Od članova porodice, Branislavinog sina Nebojše Neškovića i unuke Jovane Todorović, čućemo manje poznate činjenice o njenom životu i radu, iz ličnog ugla.

Branislava Petrović predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke – radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu “Vinča”, formirala je Odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i Laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta.

„Izuzetne žene Srbije“

Cilj projekta je podići svest građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava, i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu. Centar za ženske studije je uradio istraživanje na osnovu kojeg je identifikovano deset žena čija dostignuća se kroz projekat predstavljaju i proslavljaju, pre svega u njihovim rodnim mestima ili mestima gde su stvarale i radile, a potom i u celoj zemlji.

Na javnom pozivu odabrani su street art umetnice i umetnici koji trenutno slikaju murale širom zemlje.

Vuk Đurić Endo izabran je da oslika mural inspirisan Branislavom Perović u Grockoj.

Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici), na odseku za grafički dizajn. Na istom fakultetu je završio i master studije. Koordinator je likovnih aktivnosti na manifestaciji Dani urbane kulture u Čačku.

U svojoj karijeri realizovao je nekoliko projekata i učestvovao na dve umetničke kolonije. Izradio je na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu. Iza njega je šest nezavisnih i devetnaest kolektivnih izložbi, kao i jedna retrospektivna. Dva puta je nagrađivan za rad u oblasti likovne umetnosti.