800x600 igra i svetlo 2

Izraelski koreografski dvojac na platou ispred KCB-a i instalacija Izvanrednog Boba

Povodom obeležavanja 73. Dana nezavisnosti Države Izrael u Beogradu, na poziv Aleksandra Ilića v.d. direktora Kulturnog centra Beograda (KCB), dolazi izraelski koreografski dvojac – Niv Sheinfeld i Oren Laor. Oni će u sredu 21. aprila s početkom u 18 časova, na platou ispred KCB-a u prostoru fontane, izvesti plesnu predstavu “Dvosoban stan” (Two Room Apartment). Nakon plesnog performansa, beogradskoj publici biće predstavljena svetlosna instalacija vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba.

Predstave dvojice koreografa iz Izraela, u kojima su oni i autori i izvođači, nose osobenu estetiku ispunjenu humorom i preispitavnjem svakodnevnih rutina. Njihovi performansi na kraju uključuju i publiku kao izvođača koja tokom predstave preispituje svoje sopstvene živote. Niv i Oren, po prvi put gostuju u našoj prestonici, a svoje radove izvode širom sveta u parkovima, na trgovima i drugim javnim prostorima koji predstavljaju novu tendenciju izvođenja, sa znatnom višim stepenom interaktivnosti u odnosu na tradicionalnu pozorišnu scenu.

“U vreme pandemije kada je veliki broj umetnika i u zemlji i svetu morao da preispita drugačije i nove komunikacije sa publikom, želja mi je bila da uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji publici predstavimo umetnički rad koji komunicira na drugačiji način i sa publikom i prostorom izvođenja ovog umetničkog performansa”, ističe Aleksandar Ilić.  

Instalacija Izvanrednog Boba, poznatog srpskog dizajnera svetla i nagrađivanog vizuelnog umetnika, dočaraće svu raznolikost i živost savremene izraelske kulture.