izlozba stripa a bird s eye view 611

Izložba stripa: A Bird s-Eye View

12-27. februar, O3one

Izložba stripa A Bird’s-Eye View, autora Dušana Vojnova, trajaće od 12-27. februara u galeriji O3one. Mesto s koga BRD posmatra svet i reaguje na njega, je visoko iznad svega i to je jedino mesto odakle je moguće sagledati suštinu. To je pogled iz ptičije perspektive.

Svoj život, ova mala ptica je završla pri samom rođenju. Odbačena je kao neuspešno rešenje logotipa, ali kasnije vaskrsava u formi stripskog lika na internet blogu od sredine 2011. godine. Publika koja prati strip lagano se povećava, jer je je strip nastao kao autorov lični projekat bez ikakvih većih namera. Takođe, specifičan humor je još jedan razlog zašto ovaj strip ima malu, odabranu publiku.

Percepcija BRD-a je iskrivljena, zbog nemogućnosti da sebe promeni, a sopstveno slepilo ga polako sve dublje odvodi u ponor ludila. Možda je BRD ranije shvatao da su njegovi postupci pogrešni, ali ponos mu nije dozvoljavao da to prizna, da se ponizi i promeni. Masa negativnosti i crnila koja je u ovoj maloj ptici, je teška i razdiruća. Bez dlake na jeziku, on postaje omražen u svom okruženju, ali to mu i dalje ne smeta da bude surov i sarkastičan u ophođenju s drugima. Izgubio je i nekolicinu prijatelja koje je imao i koji su tolerisali njegovo ponašanje. Ovo napuštanje mu nesumnjivo prija, ali u isto vreme produbljuje njegovu psihičku nestabilnost, jer tada zaista postaje prepušten sam sebi u naletima ludila.

Prazninu oko sebe ispunjava imaginarnim prijateljima i halucinacijama, koje je nenamerno stvorio kao posledicu svoje psihičke poremećenosti.
Čak i pored toga uspeva da sebi pronađe srodnu dušu. Ali ta duša je ista kao i njegova – potpuno crna.

Autor stripa Dušan Vojnov je rođen 1980. godine. Diplomirao je grafički dizajn na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Radi kao art direktor u Orange studiju u Beogradu. Pored dizajna se bavi ilustracijom i stripom.