Screen Shot 2019 07 15 at 14.15.14

IZLOŽBA MLADIH SRPSKIH UMETNIKA I UMETNICA U REZIDENCIJI AMBASADORA ŠVAJCARSKE

U rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu otvorena je izložba radova šestoro umetnika i umetnica iz Srbije, koji pripadaju najmlađoj generaciji. Reč je o finalistima konkursa „Privatna vrednost“, koji je ambasada Švajcarske raspisala po drugi put kako bi nastavila da podstiče stvaralaštvo ovdašnjih mladih autora i autorki. Na otvaranju je proglašena pobednica konkursa – Tamara Spalajković, koja je dobila i novčanu nagradu u iznosu od 2000 evra od ambasade, kao podršku za dalji rad.

Pored Tamare Spalajković (1996), prema oceni stručnog žirija u sastavu: Maja Kolarić, Mišela Blanuša i Jan Egster, na ovogodišnju temu „Lično angažovanje“, najbolje su odgovorili još petorica finalista: Luka Cvetković (1995), Dejan Ivanović (1993), Jovan Matić (1996), Aleksandar Rakezić (1995), i Lazar Zagrađanin (1995).

 Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove šestoro finalista istoimenog konkursa koji će biti izloženi u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak). Izložba će za javnost biti otvorena do 27. jula 2019. dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati. Kontakt osoba za zakazivanje posete je Mirjana Lafata, a potrebno je najaviti se telefonom +381 11 3065 818 ili imejlom mirjana.lafata@eda.admin.ch.

 Na konkurs „Privatna vrednost“ ove godine je stiglo 163 prijave, a pravo učešća imali su umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine.

„Izložba ’Privatna vrednost’ polazi od ideje da prikaže recentnu umetničku praksu i razmotri kontekste unutar kojih mladi umetnici, koji tek stupaju na umetničku scenu, deluju danas i ovde. Zamišljena kao prostor bez oštrih rubova, izložba usmerava pogled posmatrača na aktuelna društvena stanja i zbivanja, na estetske i konceptualne pretpostavke ali pre svega na motivaciju mladih umetnika i njihovu reakciju na postojeće društveno stanje i okolnosti. Sačinjena od pojedinačnih priča umetnika, njihovih političkih, kulturnih, ekonomskih i ličnih doživljaja čini ovu izložbu poljem individualnih iskustava i specifičnu tačku emancipacije“,ističu članovi žirija.

„Srbija ima kulturnu zaostavštinu koja ne samo što mora biti očuvana, već i podstaknuta na dalji razvoj. Veliko mi je zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži makar mali doprinos predstavljajući mlade talente u rezidenciji ambasade.

Srbija budućnosti pripada mladima ove zemlje bilo da su oni umetnici ili pripadnici bilo koje druge profesije. S obzirom da spada u četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska je spremna da i dalje ’ulaže’ u ovdašnji ljudski kapital sutrašnjice“, izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, povodom otvaranja izložbe „Privatna vrednost“.

Svih šestoro finalista dobili su novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji su izloženi u rezidenciji.