Humaniora tus i pero na papiru 120x80cm 2020.

Galerija HAOS podrška mladim stvaraocima: Kristina Pirković s serijom crteža

Izložba crteža Kristine Pirković, otvara se u utorak, 9. marta,  u vremenskom periodu od 18 – 20h (zbog mera pandemije), i biće pred beogradskom publikom do 9. aprila.

Galerija HAOS predstavlja Kristinu Pirković sa serijom crteža, nastalih u poslednjih pet godina i oni čine jednu poetski zaokruženu celinu. Njen rad, pre svega na crtežu, primećen je i pohvaljen od strane žirija, još u vreme konkursa kojeg smo ustanovili sa akademikom Veličkovićem.

Ono što izdvaja Kristinu Pirković – u njenom upornom dijalogu sa starim majstorima, sa svetom mitske i religijske tematike, sa nadrealnim prizorima i apokaliptičnim scenama, sa sumornim ljudskim i životinjskim figurama – jeste sloboda kojom upotrebljava izvesne citate, snaga kojom komponuje i gradi svoju likovnost, sigurna i precizna linija kojom stvara sugestivna dela.

Ova talentovana mlada umetnica se hvata u koštac sa suštinskim dilemama i životnim pitanjima, sa nevidljivim i nesvakidašnjim i odvažno nudi svoj svet izgubljenog raja, zapravo svet koji ona vidi je onaj u kome mi živimo, samo što ovaj u kome mi živimo je još znatno suroviji 

Da je crtež duboko utkan u njeno umetničko biće, kako je lepo primetila Maja Živanović, istoričarka umetnosti koja je sačinila tekst za ovu postavku, svedoče ova dela naslovljena “Trilogija o Nevidljivom” uz seriju drugih u kojima možete otkriti i brojne simbole vezane za detinjstvo, korelaciju sa fantastikom. 

Kristina Pirković je rođena u Smederevskoj Palanci 1991. godine. Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu (2014), na Odseku za primenjene umetnosti, smer zidno slikarstvo, u klasi profesora Željka Đurovića. Magistarske studije završila je 2015. godine na istom fakultetu, smer zidno slikarstvo, pod mentorstvom profesora Željka Đurovića i docenta Jelene Šalinić Terzić. Članica je ULUS-a od 2018. godine. Učestvovala je na četrnaest samostalnih i nekoliko grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Takođe je u više navrata nagrađivana za svoja umetnička dela.